Νέα επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Απρίλιο

Με το “αριστερό” ξεκίνησαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης, καθώς η ανάπτυξη του μπλοκ επιβραδύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα απροσδόκητα, εν μέσω οριακής αύξησης της ζήτησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, που θεωρείται καλή ένδειξη για την οικονομική υγεία, υποχώρησε στις 51,3 μονάδες αυτόν τον μήνα, από την τελική ανάγνωση των 51,6 μονάδων του Μαρτίου, παρά τις προσδοκίες της αγοράς σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο στις 51,8 μονάδες.

“Δεν πρόκειται ακόμα για ύφεση, αλλά δείχνει μάλλον υποτονική οικονομική ανάπτυξη και αυτό αντικατοπτρίζεται και στις προσδοκίες”, σημείωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι δείκτες PMI διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα κινηθεί λίγο κάτω από το 0,2%.

Εν τω μεταξύ, υποχώρηση κατέγραψε και ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 52,5 μονάδες από τις 53,3 μονάδες τον Μάρτιο, που είναι χαμηλό δύο μηνών.

Αχτίδα μικρής αισιοδοξίας αποτέλεσε, ωστόσο, η οριακή βελτίωση του μεταποιητικού δείκτη PMI της ευρωζώνης, ο οποίος ενισχύθηκε στις 48,1 μονάδες από τις 47,2 μονάδες τον Μάρτιο, επίδοση που αποτελεί υψηλό δύο μηνών, παραμένοντας πάντως κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίσει την επέκταση από τη συρρίκνωση, καταδεικνύοντας τις πιέσεις που συνεχίζει να δέχεται ο μεταποιητικός τομέας του μπλοκ.

Εικόνα που αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία της IHS Markit για τη Γερμανία, τα οποίο δείχνουν ότι και τον Απρίλιο η ανάπτυξη του γερμανικού ιδιωτικού τομέα παρέμεινε υποτονική.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε τον Απρίλιο στις 52,1 μονάδες από 51,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, που είναι και υψηλό δύο μηνών.

Ελαφρά ανάκαμψη εμφάνισε και ο μεταποιητικός δείκτης PMI, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 44,5 μονάδες από 44,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο που αποτελεί επίσης υψηλό δύο μηνών, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίσει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Παράλληλα, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες ενισχύθηκε σε υψηλό επτά μηνών στις 55,6 μονάδες από 55,4 μονάδες τον Μάρτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ