Ξεπερνάνε το 1 δισ. δολάρια οι δωρεές για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

Πριν ακόμα σταματήσουν να καπνίζουν τα αποκαΐδια της Παναγίας των Παρισίων, η φωτιά στην οποία προκάλεσε τεράστια καταστροφή και οι προσφορές από επιφανείς επιχειρηματίες αλλά και τον απλό κόσμο ξεκίνησαν να συρρέουν για την αποκατάσταση του. 

Μέχρι στιγμής οι προσφορές έχουν φτάσει τουλάχιστον το 1 δισ. δολάρια και αναμένεται να συνεχίσουν να συρρέουν, καθώς η καταστροφή του εμβληματικού ναού έχει ενεργοποιήσει το φιλανθρωπικό αίσθημα πολλών ανθρώπων. Όπως λένε οι ειδικοί, η αποκατάσταση του ναού, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1160, θα χρειαστεί πολλά χρόνια, ακόμα και δεκαετίες. Ο διευθυντής της UNESCO, δήλωσε στο Associated Press ότι οι εργασίες για την προστασία της πέτρας και του ξύλου του 12ου αιώνα από τις ζημιές που προκάλεσε το νερό θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, λέγοντας ότι “οι πρώτες 24 με 48 ώρες” θα είναι κρίσιμες για το μέλλον του κτιρίου. 

Ο Στέφαν Βέρν, εκπρόσωπος του γραφείου πολιτιστικής κληρονομιάς της γαλλικής προεδρίας, δήλωσε στη France Info ότι μέχρι χθες είχαν συγκεντρωθεί περίπου 995 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκθέσεις του AP. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έχει δεσμευτεί από τα πλουσιότερα άτομα και τις εταιρείες της Γαλλίας. Ο François-Henri Pinault, ο 56χρονος διευθύνων σύμβουλος της ομάδας ειδών πολυτελείας Keren, με έδρα το Παρίσι, δήλωσε την Τρίτη το πρωί ότι η οικογένειά του θα δώσει περίπου 113 εκατομμύρια δολάρια. 

Η μεγαλύτερη προσφορά προήλθε από τον Bernard Arnault, του οποίου η οικογένεια είναι ιδιοκτήτρια του πολυτελούς ομίλου LVMH. Η οικογένεια Arnault και η LVMH θα δώσουν 226 εκατομμύρια δολάρια για να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε μια εποχή εθνικής τραγωδίας », ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της . Η LMVH, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της Louis Vuitton, προσέφερε επίσης στο γαλλικό κράτος τη χρήση των “δημιουργικών, αρχιτεκτονικών και οικονομικών ειδικών” της, για να βοηθήσει στην προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων και ανασυγκρότησης του ναού.

Ακολούθησαν, ο Ο Patrick Poyanné, Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Total, ο οποίος δήλωσε ότι η εταιρεία του θα δωρίσει 100 εκατομμύρια ευρώ για τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, ενώ η γαλλική εταιρεία καλλυντικών L’Oreal δεσμεύτηκε για 200 εκατομμύρια ευρώ μαζί με το ίδρυμα Bettencourt-Schueller και την οικογένεια Bettencourt Meyers, η οποία ίδρυσε και τους δύο οργανισμούς. Η εταιρεία Walt Disney δεσμεύτηκε να δωρίσει 5 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στην προσπάθεια ανασυγκρότησης την Τετάρτη. 

Εκτός όμως από τους επιφανείς ιδιώτες και εταιρείες, σημαντικές δωρεές για την αποκατάσταση του ναού έχουν δοθεί καιαπό τον απλό κόσμο μέσω του Fondation du Patrimoine , που χρηματοδοτεί έργα γαλλικής κληρονομιάς, το οποίο σε ανακοίνωση του, ενημέρωσε πως μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης είχε συγκεντρώσει περίπου 2,5 εκατ. δολάρια από δωρεές του απλού κόσμου. 

Εκτός όμως από τις επίσημες πηγές, έχουν αναδυθεί και πολλές ιδιωτικές πρωτοβουλίες μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής χρηματοδότησης οι οποίες επίσης συγκεντρώνουν διάφορα ποσά. Η γαλλική κληρονομιά της Νέας Υόρκης, μια μη κερδοσκοπική γαλλική εταιρεία στην Αμερική και τη Γαλλία, ξεκίνησε επίσης μια σελίδα δωρεών , καλώντας τους Αμερικανούς λάτρεις του καθεδρικού ναού να συνεισφέρουν. 

Εκτός όμως από τις χρηματικές, υπήρξαν και άλλες πιο πρακτικές προσφορές, όπως αυτή της εταιρείας ηλεκτρονικών παιχνιδιών Ubisoft, η οποία εκτός της χρηματικής προσφοράς του μισού εκατομμυρίου, έθεσε στην διάθεση των αρχών και τα τρισδιάστατα σχέδια της Παναγίας των Παρισίων, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του βίντεο παιχνιδιού Assasins Creed: Unity τα οποία περιέχουν λεπτομερή σχέδια της εκκλησίας. 

Την στήριξη της στην αποκατάσταση του ναού εξέφρασε και η Apple μέσω του Διευθύνοντα Συμβούλου της Tim Cook, χωρίς όμως να αποκαλύψει το ποσό της δωρεάς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ