Αλέξης Τσίπρας: Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση δεν θα υπάρξει μείωση αφορολόγητου

Νέο πακέτο θετικών μέτρων για την κοινωνία, στο οποίο περιλαμβάνεται και η μη περικοπή του αφορολόγητου ορίου, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε εχθές στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην εφαρμογή μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης, κυρίως για τους πολίτες που έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα κατά τη διάρκεια της κρίσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι μετά το Πάσχα και την επιστροφή του από την Κίνα, θα συγκαλέσει σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για τον σχεδιασμό του νέου πακέτου παροχών.

Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτές θα είναι λελογισμένες για να μην ξεφύγουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα πρόκειται για προεκλογικά δώρα αλλά για μόνιμα μέτρα.

Επανέλαβε, δε, τη πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020, επισημαίνοντας ότι “όσο η χώρα κινείται σε σταθερή τροχιά θα πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης”, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι “Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου”.

Όσον αφορά την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι θα είναι η δεύτερη σημαντικότερη στιγμή για τη χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, το καλοκαίρι του 2018. “Όλοι γνωρίζουμε ότι η αυστηρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και οι λάθος επιλογές που επιβλήθηκαν, ερχόντουσαν από την πλευρά του ΔΝΤ”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η ιστορική αυτή εξέλιξη διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για την Ελλάδα.

Τόνισε δε ότι η οικονομία υπεραποδίδει, όλοι οι δείκτες είναι θετικοί, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την ικανότητα της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι όσο συνεχίζουμε σε αυτήν την τροχιά “κερδίζουμε βαθμούς ελευθερίας”.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ο πρωθυπουργός έβαλε φρένο στα σενάρια για προκήρυξη εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του για εξάντληση της τετραετίας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών. “Έχω συνηθίσει να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στις κάλπες”, σημείωσε, θέλοντας να δείξει την πίστη του στο πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι το πολιτικό σκηνικό σήμερα αναδιατάσσεται. Η μεγάλη προοδευτική παράταξη αποκτά ταυτότητα ξανά χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι “η αντίληψη που έχουμε για τον πατριωτισμό και το μέτωπο μας απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό και τον εθνικισμό είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μας”.

Οι αξίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι οι αξίες του δημοκρατικού κόσμου της μεταπολίτευσης, είναι οι αξίες της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το βασικό δίλημμα των εκλογών είναι αν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία σε ένα ασφαλές πλαίσιο, ή θα γυρίσει πίσω σε μια εποχή ελλειμμάτων του δημόσιου πλούτου και περιορισμού των κατακτήσεων των πολλών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο σκάνδαλο Novartis, τονίζοντας ότι είναι υπαρκτό και ότι υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων. “Το ποιος και με ποιο τρόπο και μέσω ποιών προσώπων έγινε, αυτό θα το ψάξει η δικαιοσύνη”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάθε φορά που η αντιπολίτευση καλείται να απαντήσει σε υπαρκτά σκάνδαλα που τα γνωρίζουμε εδώ και χρόνια λέει “Πετσίτης”. “Το έκαναν όταν προέκυψε το ζήτημα των 240 εκατ. ευρώ για το rebate, η ποινική δίωξη για τα 400 εκατ. θαλασσοδάνεια, η καταδίκη, του κ. Ν. Γεωργιάδη κ.ο.κ.”, σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ