Σοκαρισμένος ο πλανήτης από την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων!

Μια φωτιά η οποία σύμφωνα με την France Info ξεκίνησε από την σοφίτα στην οποία γίνονταν εργασίες συντήρησης, ίσως οφείλεται στην τεράστια πυρκαγιά η οποία χθες βράδυ ξέσπασε στην διάσημη Παναγία των Παρισίων και κατάφερε να καταστρέψει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου αυτού μνημείου. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από τα ικριώματα που εγκαταστάθηκαν στην οροφή του κτιρίου, που χτίστηκε μεταξύ του δωδέκατου και του τέταρτου αιώνα. 

Στην μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ρίχτηκαν τεράστιες δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες όλο το βράδυ προσπάθησαν να σώσουν τον σκελετό του κτιρίου και τον βόρειο πύργο, προκειμένου να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη φωτιά, η οποία κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της σκεπής της εκκλησίας. Ακόμα είναι άγνωστο πόσοι από τους ανεκτίμητους θησαυρούς που υπήρχαν μέσα στην εκκλησία κατάφεραν να διασωθούν και πόσοι από αυτούς χάθηκαν για πάντα. 

Τις προσπάθειες κατάσβεσης παρακολούθησε όλος ο πλανήτης, καθώς η Παναγία των Παρισίων αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα παγκόσμια μνημεία, ενώ πλήθος Γάλλων συγκεντρώθηκε στους δρόμους προσπαθώντας να δώσουν κουράγιο στις δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και να δηλώσουν την συμπαράσταση και την οδύνη τους για την καταστροφή. 

Από την πρώτη στιγμή μηνύματα συμπαράστασης για την καταστροφή έφτασαν στην Γαλλική πρωτεύουσα. Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον εδώ Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Chantepy και του ζήτησε να μεταφέρει στον πρόεδρο κ. Emmanuel Macron αισθήματα βαθιάς θλίψης και ειλικρινούς αλληλεγγύης για το τραγικό συμβάν της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Μήνυμα προς τον Γαλλικό λαό και Εμμανουέλ Μακρόν απέστειλε και ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας “Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μάς θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμμανουέλ Μακρόν, είμαστε στο πλευρό σας”. Ιστορικό και θρησκευτικό ορόσημο του Παρισιού, της Γαλλίας και της Ευρώπης χαρακτήρισε την Παναγία των Παρισίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του και επεσήμανε πως “Όλες μας οι σκέψεις και οι προσευχές είναι απόψε με τον Γαλλικό λαό”. 

“Τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί αν και ακόμα δεν έχουμε κερδίσει τη μάχη”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, λίγη ώρα μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Παρισιού, ότι η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων βρίσκεται σε ύφεση.  Ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τους περισσότερους από τους 500 πυροσβέστες που επιχειρούν στην κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ολοσχερώς τα δύο τρίτα του εμβληματικού καθεδρικού ναού.

“Πρόκειται για ένα τραγικό δράμα”, είπε ο Μακρόν και απευθυνόμενος προς τον γαλλικό λαό δεσμεύθηκε για την ανοικοδόμηση του ναού. “Θα επιστρατεύσουμε τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου για την αποκατάσταση του ναού”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας ότι “τα χειρότερα πέρασαν”, σε δηλώσεις του από το σημείο. “Θα ξαναχτίσουμε αυτόν τον καθεδρικό ναό μαζί. Η αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων είναι το βαθύτερο πεπρωμένο μας. Ξεκινώντας αύριο, ένα εθνικό σχέδιο δωρεάς τίθεται σε εφαρμογή που θα ξεπεράσει τα σύνορα”, είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ