Ψηφιακό φόρο στις πολυεθνικές εξετάζει η Τσεχία

Η κυβέρνηση της Τσεχίας εξετάζει την επιβολή ειδικού ψηφιακού φόρου στις πολυεθνικές εταιρείες, προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντρέι Μπάμπις.

“Θα εφαρμόσουμε ψηφιακό φόρο στις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τσεχική Δημοκρατία αλλά δεν διαμένουν εδώ”, δήλωσε ο Αντρέι Μπάμπις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Lidove Noviny, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός δεν κατονόμασε τις εταιρείες που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μια τέτοια κίνηση της Πράγας, ούτε αναφέρθηκε στο ύψος του φόρου που εξετάζει η τσεχική κυβέρνηση, καθώς αυτό αποτελεί ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, Αλένα Σιλέροβα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Reuters, η εξασθένιση του ρυθμού ανάπτυξης της τσεχικής οικονομίας οδηγεί την κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας να αναζητήσει επίσης τρόπους περιορισμού των δαπανών της.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών περιέκοψε τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, προειδοποιώντας ότι η χώρα θα μπορούσε να δει τα δημόσια οικονομικά της να εμφανίζουν έλλειμμα για πρώτη φορά από το 2015.

Μάλιστα, τα σχέδια προϋπολογισμού της Πράγας για το τρέχον έτος αλλά και για το επόμενο εμφανίζουν ελλείμματα της τάξης των 40 δισ. τσεχικών κορώνων ή 0,8% του ΑΕΠ, έναντι σε γενικές γραμμές ισορροπημένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ