Οι μεγάλες τράπεζες βάζουν στο “χειρουργικό τραπέζι” το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός γύρισε από την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με μια παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ έχει ήδη δει την πρόταση της για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρώπη να έχει καταψηφιστεί 3 φορές ως τώρα από τη Βουλή. Τώρα έχει μπροστά της εξήμισι μήνες για να προσπαθήσει να βρει μια συμφωνία που θα τύχει αποδοχής από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου. 

Οι επιλογές που έχει μπροστά της είναι συγκεκριμένες. Είτε θα πάει σε έκτακτες εκλογές, είτε θα προσπαθήσει να “μαλακώσει” την στάση της Βρετανίας και να αποδεχτεί ένα “μαλακό” Brexit, είτε θα ακυρώσει τελείως το Brexit, ενώ υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα να αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν ως έχουν και να οδηγήσει τις καταστάσεις σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία. 

Εκτός όμως από τους πολιτικούς της Ευρώπης και τους πολίτες της Βρετανίας που προσπαθούν να δουν που τελικά θα καταλήξει η μπίλια, και οι τράπεζες έχουν καταστρώσει τα σχέδια τους και κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το μέλλον της Βρετανίας και από ποια μεριά του χάρτη θα βρίσκεται την 1η Νοεμβρίου.

UBS – Ετοιμαστείτε για εκλογές

Οι αναλυτές στην ελβετική τράπεζα UBS κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πιο πιθανό επόμενο βήμα είναι για την Μέι είναι να προσπαθήσει να φέρει για μια ακπομα φορά στη βουλή τη συμφωνία απόσυρσης που είχε απορριφθεί στο παρελθόν, αυτή τη φορά με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης Η UBS θεωρεί ότι το σχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο να αποτύχει και η Μέι θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, με αυξανόμενη πιθανότητα η χώρα να πάει σε έκτακτες εκλογές. Ο επικεφαλής της στρατηγικής UBS, Τζον Ρέιθ, δήλωσε ότι η παράταση θα διασφαλίσει ότι οι οικονομικές απώλειες θα παραμείνουν για τη Βρετανία, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές δεν θα αισθάνονται ελεύθεροι να επωφεληθούν από επενδύσεις ή μεγάλες αγορές. 

Commerzbank – Δεν είναι καλά τα πράγματα για τη λίρα

Η γερμανική Commerzbank  πιστεύει ότι η Βρετανία είναι τώρα υποχρεωμένη να συμμετάσχει στον επόμενο γύρο κοινοβουλευτικών εκλογών της ΕΕ, κάτι που θα αυξήσει τον διχασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η τράπεζα λέει ότι οι αγορές έχουν αγνοήσει τον ”θόρυβο” του Brexit, αλλά μπορεί τώρα να αρχίσουν να νιώθουν “άβολα”, ειδικά αν η πολιτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου διαταραχτεί. Η Commerzbank δίνει μια μικρή πιθανότητα να ακυρωθεί το Brexit, αλλά είναι σχεδόν εξίσου αβέβαιη για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή γενικές εκλογές. Θεωρεί το πεδίο για κάθε βιώσιμη ανάκαμψη είτε στην οικονομία είτε στη λίρα ”περιορισμένο”.

Societe Generale – Οι αγορές δεν ξέρουν τι να κάνουν

Η γαλλική τράπεζα θεωρεί ότι η παράταση δεν προσφέρει πρακτικά καμία αλλαγή στο αίνιγμα του Brexit. Ο Κιτ Τζουκς, που ενεργεί ως μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής για την τράπεζα, δήλωσε ότι αν και υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η “αβεβαιότητα πριν από την αναχώρηση” πλήττει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η περαιτέρω ασάφεια στο μέλλον δεν θα βοηθήσει.

Ο Κιτ Τζουκς προσθέτει ότι οι αγορές “κοιτάζουν με ορθάνοιχτα μάτια και ανοιχτό στόμα”, αλλά δεν ενδιαφέρονται για το Brexit. Σημειώνει ότι τα οικονομικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι άσχημα και δείχνουν μια πιθανότητα ότι η στερλίνα πιθανόν να πάει ψηλότερα παρά χαμηλότερα.

Citi – Παρακολουθήστε την Τράπεζα της Αγγλίας

Ο Κρίστιαν Σουλτζ της Citi, δήλωσε χθες ότι οι γενικές εκλογές παραμένουν το λογικό βήμα για την επανεκκίνηση της διαδικασίας. Λέει ότι το Εργατικό Κόμμα είναι απίθανο να βοηθήσει την Μέι να ανακάμψει και οι επιλογές για την πρωθυπουργό συνεχίζουν να στενεύουν. Για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η Citi θεωρεί τις διαδοχικές σύντομες παρατάσεις ως “τη χειρότερη περίπτωση εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και επενδύσεων και στις δύο πλευρές του καναλιού”. Η τράπεζα αναφέρει ότι η πεποίθηση, πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια τον Αύγουστο φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί και πως η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον επόμενο μήνα θα πρέπει να προσφέρει περισσότερες ενδείξεις.

Rabobank – Η ΕΕ είναι πρόθυμη να αποφύγει την ευθύνη

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια ρήτρα διακοπής στην παράταση που του επιτρέπει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, σε περίπτωση που μια συμφωνία απόσυρσης υποστηριχθεί τόσο στο Λονδίνο όσο και στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ απαιτεί επίσης από τη Βρετανία να αποφύγει τη διατάραξη των καθημερινών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Rabobank επισημαίνει το γεγονός αυτό ως ένα άλλο παράδειγμα της ”ρεαλιστικής προσέγγισης” που δείχνουν οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ απέναντι στις παρατάσεις του Brexit. Η τράπεζα λέει ότι οι Βρυξέλλες θα κάνουν ό, τι μπορούν για να αποτρέψουν την εντύπωση ότι αναγκάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

Deutsche Bank – Μια ακόμα προσπάθεια για την Μέι

Η Μέι δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτό σημαίνει πως θα υπερψηφιστεί η πρόταση της για αποχώρηση μέχρι τις 22 Μαΐου. Ο Τζιμ Ρέιντ από την Deutsche Bank λέει ότι η Μέι μπορεί να κάνει άλλη μια κίνηση για να κερδίσει τη βρετανική βουλευτική υποστήριξη ”κάποια στιγμή τις επόμενες 36 ώρες”.

Ο Ρέιντ υποστηρίζει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς οι πιθανότητες μιας διακομματικής συμφωνίας να φαίνεται σχεδόν αδύνατη. Ο αναλυτής της Deutsche σημειώνει επίσης την προηγούμενη υπόσχεση της Μέι να διεξάγει δεσμευτικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σχετικά με διάφορες επιλογές για το Brexit, κάτι που αναμένει να κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα της χώρας τις επόμενες μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ