Bloomberg: Ο “ειδικός της κωλοτούμπας” Τσίπρας λέει ότι το Brexit μπορεί να αντιστραφεί

Στην εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα ότι το Brexit μπορεί ακόμη να αντιστραφεί εστιάζει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, που χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό “ειδικό στις κωλοτούμπες” σημειώνοντας ότι ξέρει μερικά πράγματα σχετικά με το πώς μπορεί να αντιστραφεί το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, αφού και ο ίδιος κάποτε έκανε ακριβώς το ίδιο.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρεται στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, όπου απευθυνόμενος στους άλλους ηγέτες τόνισε ότι εάν το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης τις επόμενες έξι εβδομάδες, θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει ευρωπαϊκές εκλογές.

“Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα των Brexiteers και ίσως ακόμη και η αρχή του τέλους για το Brexit”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με αντίγραφο της παρέμβασής του που δόθηκε από διπλωμάτες που παρακολουθούσαν τις συζητήσεις, ζητώντας στη συνέχεια από τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξετάσουν εάν η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει αυτή τη δυνατότητα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, ο Τσίπρας γνωρίζει “ένα-δύο πράγματα για την ακύρωση των αποτελεσμάτων ενός δημοψηφίσματος”, αναφερόμενο στην περίφημη κωλοτούμπα του Έλληνα πρωθυπουργού στο δημοψήφισμα του 2015. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο Τσίπρας “ζήτησε την ψήφο του λαού για τη συμφωνία που προσέφεραν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι της το 2015 και αγωνίστηκε εναντίον της. Κέρδισε το δημοψήφισμα, μόνο όμως για να αλλάξει τελικά πορεία και να δεχθεί τη συμφωνία σε μια ολονύκτια διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες”.

Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η αντιπολίτευση υποστήριζε τη συμφωνία, βοηθώντας τον Τσίπρα να ξεπεράσει μια ανταρσία από τους συντρόφους του, οι οποίοι ψήφισαν εναντίον της στο Κοινοβούλιο”, σημειώνει το άρθρο, προσθέτοντας ότι η Τερέζα Μέι απέτυχε επανειλημμένως να αποσπάσει αντίστοιχη υποστήριξη και όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη για τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση, ήταν όλο υπεκφυγές, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες.

Ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας υποστηρικτών της ΕΕ.

“O Τσίπρας είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τα 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους που υπέγραψαν αίτημα για ανάκληση του δημοψηφίσματος για το Brexit”, αναφέρει το άρθρο, καταλήγοντας με το σχόλιο ότι “κατά ειρωνικό τρόπο, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι οπαδοί της ΕΕ στο δημοψήφισμα χλευάστηκαν με τον αντίστοιχο βρετανικό όρο ‘remoaners’”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ