Ηχηρό “χαστούκι” για Μέι, η Ευρώπη απέρριψε την δίμηνη παράταση!

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η έκτακτη σύνοδος κορυφής και μετά τις επαφές που είχε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με Βερολίνο και Παρίσι για να συζητήσει το ενδεχόμενο μικρής παράτασης του Brexit μέχρι η Βρετανία να καταφέρει να φέρει στο τραπέζι μια συμφωνία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες της “έκοψαν τα φτερά” απορρίπτοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Αντίθετα, και σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται τόσο ο Guardian όσο και το Politico, η Ευρώπη δίνει μεγαλύτερη παράταση στην Μεγάλη Βρετανία, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και τον χρόνο. Με αυτό τον τρόπο οι Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στην βρετανική πλευρά και “χτυπάει” την αδυναμία της να φέρει μια λύση για την αποχώρηση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ακριβής χρονική περίοδος της προθεσμίας θα καθοριστεί στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής, όμως σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Guardian και δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, η περίοδος μάλλον θα είναι ενός χρόνου. 

Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής τελειώνει και όποια περίοδος χάριτος για την Βρετανία, η οποία θα αποχωρήσει από την Ένωση είτε έχει υπάρξει συμφωνία είτε όχι. Ταυτόχρονα η συμφωνία παράτασης που δίνει στην Βρετανία η Ευρώπη, περιλαμβάνει και την υποχρέωση να συμμετάσχει κανονικά στις Ευρωεκλογές, κάτι που η χώρα ήθελε να αποφύγει πάση θυσία, καθώς από συμβολικής άποψης θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για την Βρετανία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το χαρτί της συμφωνίας για την παράταση αναφέρει πως αν η Βρετανία δεν συμμορφωθεί και δεν συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, όπως ορίζει ο ευρωπαϊκός νόμος στον οποίο εξακολουθεί να υπακούει αφού ακόμα δεν έχει αποχωρήσει από την Ευρώπη, τότε αυτόματα και χωρίς καμία δεύτερη συζήτηση η χώρα θα αποχωρήσει από την Ένωση την 1η Ιουνίου, χωρίς καμία απολύτως συμφωνία και κανένα δικαίωμα. 

Προϋπόθεση της επέκτασης της διαδικασίας αποχώρησης, όπως αναφέρει έγγραφο που διέρρευσε πριν την σύνοδο κορυφής, είναι η “δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να ενεργήσει με εποικοδομητικό και υπεύθυνο τρόπο καθ ‘όλη τη μοναδική αυτή περίοδο, με καθήκον ειλικρινούς συνεργασίας”. Επισημαίνει επίσης πως η ΕΕ “αναμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση της συνθήκης κατά τρόπο που να αντικατοπτρίζει την κατάστασή της ως αποχωρούσα κράτος μέλος”, ενώ η διάρκεια της παράτασης παραμένει κενή. “Για το σκοπό αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα διευκολύνει την εκπλήρωση των καθηκόντων της Ένωσης και θα απέχει από κάθε μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων της Ένωσης”, κάτι που σημαίνει πως η Βρετανία δεν θα μπορεί να φέρει αντιρρήσεις για τα μακροπρόθεσμα σχέδια της ΕΕ αλλά ούτε και για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ένωσης. 

Σύμφωνα με διαρροές αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά κράτη μέλη εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Τερέζα Μέι και του Κόρμπιν για την εύρεση συναινετικής λύσης, δεν γίνονται με πνεύμα αληθινής συνεργασίας, αλλά είναι μια ακόμα προσπάθεια να κερδίσει χρόνο η Βρετανία. 

Η εξέλιξη αυτή φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την βρετανίδα πρωθυπουργό η οποία είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται επί πρωθυπουργίας της να κάνει δεκτή οποιαδήποτε παράταση πέρα από τις 30 Ιουνίου, κάτι που αναμένεται να θέσει άμεσα σε κίνηση τις διαδικασίες για την καθαίρεση της από τον πρωθυπουργικό θώκο, και μάλιστα με το στίγμα της αποτυχίας να φέρει μετά από τόσους μήνες μια κοινά αποδεκτή πρόταση στο τραπέζι των συνομιλιών και την ευθύνη να φύγει η χώρα από την Ευρώπη χωρίς συμφωνία. Πηγές από την Βρετανία αναφέρουν πως η Μέι δεν θα καταφέρει να διατηρήσει την συνοχή του κόμματος της, ειδικά αν υπό το βάρος των περιστάσεων η Βρετανία συμμετάσχει στις εκλογές, ειδικά εάν αυτό οδηγήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία με το αντίπαλο Εργατικό κόμμα που συνεπάγεται τελωνειακή ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ