ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,3% της βιομηχανικής παραγωγής τον Φεβρουάριο

Ανοδικά κινήθηκε και τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που καταγράφηκε το 2018 και τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, όπως προκύπτει από τα προσωρινά και διορθωμένα ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Φεβρουαρίου 2019 παρουσίασε αύξηση 2,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2018, έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2018 με το 2017.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019, σε σύγκριση με τον δείκτη της αντίστοιχης περιόδου του 2018, σημείωσε επίσης αύξηση, κατά 3,2%.

Ωστόσο, ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής εμφάνισε τον Φεβρουάριο μείωση κατά 2,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 2,3% τον Φεβρουάριο, προήλθε από την αύξηση:

– Κατά 8,9% του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

– Κατά 3,1% του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: καπνού, βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, βασικών μετάλλων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

– Και κατά 1,4% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Αντίθετα, αρνητική επίπτωση στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη είχε η μείωση κατά 1,3% του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ