Περιοδεία στην Ευρώπη για την Τερέζα Μέι, διχασμένες οι αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών χωρών

Μια μέρα πριν την κρίσιμη έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει περιοδεία για να αλιεύσει τις προθέσεις των κυρίων χωρών της Ένωσης και να προλάβει τυχόν αρνητικές ψήφους στην αυριανή συνεδρίαση, μια εξέλιξη που θα έβγαζε την Παρασκευή την Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. 

Η Τερέζα Μέι, θα βρίσκεται σήμερα σε Βερολίνο και Παρίσι, τα δύο κέντρα εξουσίας της Ευρώπης και τις δύο πρωτεύουσες που έχουν σχετικά αντίθετες προσεγγίσεις στο θέμα της Βρετανικής αποχώρησης. Το Βερολίνο δείχνει πιο διαλλακτικό στην στάση του απέναντι στις βρετανικές εξελίξεις και έχει εκδηλώσει ήδη την προτίμηση του σε μια παράταση της αποχώρησης της Βρετανίας, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος εκείνος που θα “πληγώσει” λιγότερο” τις δύο πλευρές. 

Από την άλλη πλευρά, το Παρίσι στέκεται πιο αδιάλλακτο απέναντι στην Βρετανία, καθώς έχει υποστηρίξει πως δεν βλέπει κάποιο λόγο να δοθεί παράταση στην Βρετανία αφού δεν έχει έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κάποια πρόταση που να δικαιολογεί την παράταση. Η σκληρή Γαλλική στάση αντικατοπτρίζει και τις απόψεις πολλών πολιτών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η Βρετανία είχε τρία χρόνια να προετοιμάσει την έξοδο της και “σπατάλησε” αυτό τον χρόνο με εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και πολιτικούς ακροβατισμούς, για να έρθει τώρα λίγες ώρες πριν την έξοδο ζητώντας παράταση για να ετοιμάσει μια πρόταση. 

Αυτό που προσπαθεί να επιτύχει η Μέι, είναι από την μία να διασφαλίσει την Γερμανική υποστήριξη, η οποία θα φέρει μαζί της τις θετικές ψήφους των χωρών που ανήκουν στην σφαίρα επιρροής του Βερολίνου και από την άλλη να αμβλύνει τις αντιρρήσεις του Παρισιού, το οποίο βρίσκει σύμμαχους στην Ισπανία και το Βέλγιο. 

Στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν αν τελικά θα χορηγήσουν την παράταση έως το τέλος Ιουνίου που ζήτησε η Βρετανία προκειμένου να μπορέσει να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα σχέδιο που θα έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου της χώρας. Δίνοντας το κλίμα που θα επικρατήσει στην αυριανή συνεδρίαση, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ, δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο στο Λονδίνο για να διευθετήσει το Brexit, αλλά η Βρετανία θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη για το πως σχεδιάζει να το κάνει.

Σε περίπτωση που έστω και μια χώρα καταψηφίσει το Βρετανικό αίτημα, τότε το Brexit θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου και θα είναι μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε προβλήματα την οικονομία της χώρας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ