ΔΝΤ: Η διαφθορά κοστίζει 1 τρισ. δολάρια σε φορολογικά έσοδα παγκοσμίως

Ο περιορισμός της διαφθοράς θα μπορούσε να δημιουργήσει ετήσια φορολογικά έσοδα ύψους περίπου 1 τρισ. δολαρίων σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Εκτός από την αύξηση των κυβερνητικών εσόδων, η καταπολέμηση της διαφθοράς μπορεί επίσης να μειώσει τη σπατάλη, και ακόμη να βοηθήσει ώστε να αυξηθούν οι επιδόσεις των σπουδαστών δημόσιων σχολών, ενώ βελτιώνει επίσης τη συνολική εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνήσεις, αναφέρει το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters.

“Λιγότερη διαφθορά σημαίνει χαμηλότερη διαρροή εσόδων, λιγότερη σπατάλη σε δαπάνες και υψηλότερη ποιότητα δημόσιας παιδείας και υποδομών”, αναφέρει η έκθεση του Ταμείου, προσθέτοντας ότι “Μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, μια χώρα που βρίσκεται στο κορυφαίο 25% σε όρους ελέγχου της διαφθοράς συγκεντρώνει 4,5% του ΑΕΠ περισσότερα σε έσοδα, κατά μέσο όρο, απ’ ό,τι μια χώρα που κατατάσσεται στο κατώτερο 25%. Το χάσμα στη συγκέντρωση εσόδων είναι 2,75% του ΑΕΠ στις αναδυόμενες οικονομίες και 4% του ΑΕΠ στις χώρες με χαμηλό εισόδημα”.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι βιομηχανίες όπως οι εξορυκτικές και οι πετρελαϊκές είναι εστίες διαφθοράς, όπως επίσης και ο τομέας των δημόσιων προμηθειών και η διοίκηση κρατικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό το Ταμείο επικεντρώνεται στη διαφάνεια και στην εποπτεία ως βασικά στοιχεία για τον περιορισμό της διαφθοράς σε αυτούς τους τομείς.

“Περιμέναμε πως η διαφάνεια θα συμβάδιζε με τα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα, όμως αυτό που μας εξέπληξε είναι ότι η επίδραση της διαφάνειας είναι πολύ ισχυρότερη σε χώρες που έχουν ελευθερία του Τύπου ή μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών”, λέει ο Πάολο Μάουρο, υποδιευθυντής του τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ. “Και όταν αυτά τα δύο συνυπάρχουν, το αποτέλεσμα είναι ακόμη ισχυρότερο”, πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων συστάσεων για τον περιορισμό της διαφθοράς, το ΔΝΤ ζητεί την εξειδίκευση της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων βάσει αξιών, καθώς και την ανάγκη για απλούς φορολογικούς και επιχειρηματικούς κανόνες, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα δωροδοκίας.

Η έκθεση συστήνει, επίσης, να υιοθετηθεί τεχνολογία που μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Ως παράδειγμα, αναφέρει ότι η ανάληψη δημοσίων συμβάσεων ηλεκτρονικά αποτελεί ένα γρήγορο και ανέξοδο κομμάτι του παζλ κατά της διαφθοράς.

Οι αποκαλούμενες ηλεκτρονικές προμήθειες “είναι μια σχετικά φτηνή πρωτοβουλία που μπορεί να ανοίξει τον ανταγωνισμό, έτσι ώστε να λαμβάνονται προσφορές από οποιοδήποτε μέρος της χώρας ή του κόσμου και καθιστούν πολύ φθηνή και διαφανή για τις εταιρείες τη διαδικασία υποβολής προσφορών “, αναφέρει η έκθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ