Η ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα στα Σκόπια

Τα Σκόπια θα επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από αρκετούς υπουργούς αλλά και πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη ιστορική, επισημαίνοντας ότι βασίζεται σε ένα νέο στρατηγικό όραμα για τις δύο χώρες και σηματοδοτεί μια νέα αρχή στις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

“Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι. Η Συμφωνία των Πρεσπών άλλωστε, δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και το ξεκλείδωμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας. Η Συμφωνία έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση μιας ισχυρής διμερούς σχέσης που προβλέπει συνεργασία και σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο MIA λίγο πριν το ταξίδι του στα Σκόπια.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα λάβει χώρα η πρώτη Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με τη συμμετοχή δέκα Υπουργών από πολλούς τομείς (οικονομία, ενέργεια, άμυνα, εξωτερική πολιτική, υποδομές/μεταφορές, αγροτική ανάπτυξη, ψηφιακή πολιτική, υγεία) και θα πραγματοποιηθεί το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ με δεκάδες επιχειρηματίες των χωρών μας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε Σχέδιο Δράσης που θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες της συνεργασίας τους, σε Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, σε Συμφωνία για τη διάνοιξη και νέου συνοριακού σημείου διέλευσης που θα συνδέει τους Προμάχους με το Majden, σε Μνημόνια Συνεργασίας για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, την ενέργεια, την ανάπτυξη υποδομών, τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας.

Παράλληλα, οι επαφές θα εστιάσουν και σε διάφορες πτυχές της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία και θα ανακοινωθεί η καθιέρωση της “Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα”. Τα κλιμάκια των δύο χωρών θα συζητήσουν, επίσης, για τις περιφερειακές εξελίξεις και την συνανάπτυξη στην περιοχή, δεδομένων και των μεγάλων αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδέψουν στην αποστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Παράλληλα, στην αποστολή θα συμμετέχουν πάνω από 140 στελέχη και εκπρόσωποι μεγάλων και μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, που θα συμμετάσχουν στον επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα. Μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν οι επιχειρήσεις Mitilineos Group, Intracom, Motor Oil, Promitheus Gas, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΚΤΩΡ, Apitivita, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, Sidenor S.A, Alpha Digital, Alumil S.A., Malamatinas & Son S.A., Ohonos Snack S.A.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων στις 9:30 (τοπική ώρα, -1). Στις 10:00 θα μεταβεί στο κτίριο της κυβέρνησης όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή επίσημης υποδοχής και στις 10:10 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Στις 10:55 θα πραγματοποιηθεί η Ολομέλεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και θα ακολουθήσει στις 12:00 η υπογραφή διμερών συμφωνιών. Στις 12:30 οι Τσίπρας και Ζάεφ θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Στη συνέχεια, στις 13:30, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας. Στις 16:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 18:30.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ