Κοινοβουλευτικό “μπάχαλο” στην Βρετανία, η οποία οδεύει ολοταχώς προς ένα σκληρό Brexit

Για μια ακόμα φορά το Βρετανικό Κοινοβούλιο απέτυχε να βρει την χρυσή τομή για την συμφωνία του Brexit, απορρίπτοντας και τις τέσσερις επιλογές που τέθηκαν προς ψηφοφορία. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα μεγαλώνει η πιθανότητα να μην βρεθεί τελικά κάποια κοινή γραμμή για την συμφωνία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σημαίνει πως η πιθανότητα να βρεθεί η χώρα εκτός Ευρώπης χωρίς καμία συμφωνία να είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή αλλά και εξαιρετικά πιθανή όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. 

Μια πρόταση για μια τελωνειακή ένωση μετά το Brexit καταψηφίστηκε με 276 ψήφους έναντι 273, ενώ μια πρωτοβουλία με την ονομασία “Κοινή Αγορά 2.0 (ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για έξοδο της χώρας με συμφωνία στα πρότυπα της Νορβηγίας απορρίφθηκε με 282 ψήφους έναντι 261. Επίσης καταψηφίστηκαν 2 προτάσεις για δημοψήφισμα και μια εντολή δράσης για αποτροπή ενός σκληρού Brexit. Παρά το γεγονός ότι οι ψηφοφορίες δεν είναι δεσμευτικές για την Τερέζα Μέι, το κλίμα που υπάρχει τόσο στο εσωτερικό όσο αι στο εξωτερικό της χώρας, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι η χώρα θα αποφύγει τελικά ένα σκληρό Brexit και όσα αυτό συνεπάγεται. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να καταλήξει σε ένα εναλλακτικό σχέδιο πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη της επόμενης εβδομάδας ή θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Γραμματέας του Brexit, Στέφαν Μπαρλεκ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει ξανά να φέρει τη συμφωνία της Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι είναι η μοναδική συμφωνία που θα μπορούσε να περάσει από τη βουλή αυτή την εβδομάδα, αν και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μια τέτοια κίνηση δεν δείχνει να έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και στην περίπτωση που και πάλι καταψηφιστεί (για τέταρτη φορά), τότε θα έχει χαθεί όλος ο διαθέσιμος χρόνος. 

“Για να εξασφαλίσει περαιτέρω επέκταση, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει μια αξιόπιστη πρόταση στην ΕΕ σχετικά με το τι θα κάνουμε με αυτόν τον πρόσθετο χρόνο”, δήλωσε ο Στίβεν Μπάρκλεϊ, ειδικός γραμματέας του Brexit. “Αυτό το Σώμα απορρίπτει συνεχώς την αποχώρηση χωρίς συμφωνία, όπως απέρριψε και το να μην φύγει η χώρα από την ΕΕ. Ως εκ τούτου, η μόνη επιλογή είναι να βρούμε έναν τρόπο μέσω του οποίου θα επιτρέπεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναχωρήσει με μια συμφωνία.”

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Βρετανία δείχνει να είναι η δογματική σχεδόν προσκόλληση των βουλευτών στην κομματική τους γραμμή και η πλήρης απροθυμία να δώσουν έστω και την πιθανότητα συμφωνίας στο απέναντι στρατόπεδο. Για όσους “φανατικούς” του Brexit, μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία είναι προτιμότερη από το να στηρίξουν την πρόταση της Μέι, κάτι που φάνηκε και στις προηγούμενες ψηφοφορίες. Η απέναντι πλευρά, δεν υποχωρεί ούτε χιλιοστό από τις θέσεις της και όλα παίζονται στην προσάρτηση πιο διαλλακτικών βουλευτών, οι οποίοι και τελικά θα κρίνουν το αποτέλεσμα. 

Η πλευρά των πιο διαλλακτικών βουλευτών βλέπει στα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας ότι υπάρχουν κάποια κοινά σημεία και στις δύο πλευρές, όπως κάποιας μορφής τελωνειακή ένωση και προσπαθούν από την μεριά τους να συμβιβάσουν τις δύο πλευρές να βαδίσουν σε αυτό τον κοινό τόπο, καθώς και την Πρωθυπουργό να διαφοροποιήσει λίγο την πρόταση της προκειμένου να εξυπηρετήσει και τις δύο αυτές πλευρές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ