Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Περαιτέρω υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, παρότι η αγορά εκτιμούσε ότι θα διατηρηθεί στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, δικαιώνοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε νέο γύρο φθηνής χρηματοδότησης προκειμένου να στηρίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τη Δευτέρα, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ενισχύθηκαν κατά 1,4% τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση, από 1,5% τον Φεβρουάριο.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία, ο τομέας ενέργειας ήταν η μόνη συνιστώσα του δείκτη που σημείωσε άνοδο τον προηγούμενο μήνα, με τις τιμές να ενισχύονται σε ετήσια βάση κατά 5,3% τον Μάρτιο από 3,6% τον Φεβρουάριο, σε αντίθεση με όλους τους άλλους τομείς όπου καταγράφηκε υποχώρηση του ρυθμού ανόδου των τιμών.

Υποχώρηση κατέγραψε και ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, δείκτης που παρακολουθεί η ΕΚΤ για τη λήψη των αποφάσεών της, ο οποίος σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 1%, επιβραδύνοντας έναντι της αύξηση κατά 1,2% τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία δεν προκάλεσαν, πάντως, ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει από τις αρχές Μαρτίου ότι οι πιέσεις στην οικονομία της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί και είχε ανακοινώσει ότι από τον Σεπτέμβριο ξεκινά νέος γύρος φθηνής χρηματοδότησης με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης και την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει για πληθωρισμό κάτω αλλά κοντά στο 2%.

Εξάλλου και η Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, σε σημερινή συνέντευξή της επιβεβαίωσε ότι η σύγκλιση του πληθωρισμού με τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνει την ανάπτυξη, ενώ τόνισε επίσης ότι η ΕΚΤ είχε υποτιμήσει την εξασθένιση της αγοράς εργασίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση της ΕΚΤ, το ποσοστό της ανεργίας στη ζώνη του ευρώ διατηρήθηκε τον Φεβρουάριο αμετάβλητο, στο 7,8%, παρότι ο αριθμός των ατόμων που δεν έχουν εργασία υποχώρησε στα 12,730 εκατ. από 12,807 εκατ. τον Ιανουάριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ