Στα 24,3 δισ. δολάρια η αποτίμηση της Lyft στην IPO

Στα 24,3 δισ. δολ. αποτιμήθηκε η Lyft, η πρώτη εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών που εισέρχεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κατά την αρχική δημόσια προσφορά της την Πέμπη (IPO), καθώς οι επενδυτές αγνόησαν την αβεβαιότητα σχετικά με την προσπάθεια της εταιρείας να περάσει σε κερδοφόρα τροχιά.

Η αρχική δημόσια προσφορά της Lyft ανοίγει το δρόμο για το ντεμπούτο στο ταμπλό και της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας Uber, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται τον Απρίλιο και σύμφωνα με στελέχη επενδυτικών τραπεζών θα μπορούσε να αποτιμηθεί έως και στα 120 δισ. δολάρια.

Η επιτυχία της IPO της Lyft ήρθε παρά τις σημαντικές ζημίες της εταιρείας, την κριτική για σχήμα δύο κλάσεων διάθεσης μετοχών που ακολούθησε, καθώς και κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη στρατηγική της στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης.

Κι αυτό γιατί οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αγορά διαμοιρασμού οχημάτων αναμένεται να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, καθώς η νέα τάση μεταξύ των νέων millennials στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι να μην αποκτήσουν ιδιόκτητο όχημα. Παρότι ακόμη είναι αρκετά τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης, το ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και τις νομικές προκλήσεις όσον αφορά τις αμοιβές και τις αποδοχές των οδηγών που απασχολούν οι εταιρείες του είδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτίμηση της Lyft, την καθιστά τη μεγαλύτερη εταιρεία που εισήλθε στο ταμπλό μετά την εισαγωγή της Alibaba Group Holding Ltd το 2014, ενώ ανοίγει τον δρόμο και για άλλες εταιρείες της Silicon Valley που επιδιώκουν να μπουν στο χρηματιστήριο φέτος, όπως η Pinterest, η Slack Technologies και η Postmates.

Συγκεκριμένα, η Lyft άντλησε μέσω της IPO κεφάλαια ύψους 2,34 δισ. δολαρίων, διαθέτοντας 32,5 εκατ. μετοχές, αριθμός λίγο μεγαλύτερος από αυτόν που σχεδίαζε να προσφέρει αρχικά, με τιμή 72 δολαρίων η κάθε μία. Η τιμή προσφοράς των μετοχών διαμορφώθηκε στο άνω άκρο του τελευταίου εύρους τιμής που είχε δώσει η εταιρεία, μεταξύ 70-72 δολαρίων ανά μετοχή.

Η μετοχή της εταιρείας ξεκίνησε τη διαπραγμάτευσή της στο ταμπλό του Nasdaq σήμερα, Παρασκευή, με τον κωδικό “LYFT”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ