ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% στον κύκλο εργασιών του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

Με το αριστερό φαίνεται πως ξεκίνησε τη χρονιά το λιανικό εμπόριο, που είδε τον τζίρου του να μειώνεται τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προσωρινά και διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών τον πρώτο μήνα του έτους παρουσίασε μείωση κατά 2,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2018, ενώ σε σχέση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2018, κατέγραψε πτώση 21,9%.

Το ίδιο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης Όγκου σημείωσε υποχώρηση κατά 2,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2018. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018, ο δείκτης όγκου σημείωσε πτώση 20,2%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών για τον Ιανουάριο, ωστόσο, παρουσίασε μείωση 1,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2018, ενώ ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατέγραψε υποχώρηση 1,8% το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η υποχώρηση κατά 2,3% του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών τον Ιανουάριο οφείλεται κυρίως στη σημαντική πτώση που εμφάνισε ο κλάδος Ένδυση-Υπόδηση, όπου ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 12,8%, αλλά και στην μείωση κατά 9,1% που εμφάνισε ο κλάδος Φαρμακευτικών-Καλλυντικών και την πτώση κατά 5,2% του κλάδου Καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων.

Αντίθετα, την υποχώρηση του δείκτη αντιστάθμισαν εν μέρει η αύξηση κατά 8,5% που εμφάνισαν τα καταστήματα Βιβλίων-Χαρτικών-Λοιπών Ειδών και στην άνοδο κατά 1,3% του κύκλου εργασιών των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ