Το μεσημέρι η ψηφοφορία στη Βουλή για την πρώτη κατοικία

Με την ονομαστική ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για τις 12.30 το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή επί της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.

Η συζήτηση ξεκίνησε εχθές, με την κυβέρνηση να καταθέτει την τελευταία στιγμή νομοτεχνική αλλαγή η οποία αφορά τα όρια του υπολοίπου των επιχειρηματικών δανείων με εγγύηση πρώτη κατοικία που θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας, από τις 130.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Παράλληλα, προβλέπεται πως για την εμπορική αξία θα λαμβάνεται υπόψη αυτή που είναι στα βιβλία των τραπεζών, ενώ ο αιτών θα μπορεί να αποδείξει πως η εμπορική αξία δεν είναι αυτή που αναφέρεται στα βιβλία.

Με την κίνηση αυτή, στο “παρά πέντε” της ψηφοφορίας, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα πίσω στις πιέσεις των δανειστών που εξαρχής είχαν ζητήσει αυστηροποίηση των κριτηρίων, με κύκλους του οικονομικού επιτελείου να σημειώνουν ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση με τον SSM, εν όψει και του Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν, πάντως, ότι παρά την αλλαγή αυτή, είναι πολύ σημαντικό ότι στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας εντάχθηκαν και επιχειρηματικά δάνεια, παρά τις ενστάσεις των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μάλιστα, μιλώντας εχθές στη Βουλή εκτίμησε ότι μετά την αλλαγή αυτή, που -όπως σημείωσε- δεν επηρεάζει πολλούς, θα δοθεί το “πράσινο φως” για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο χαρακτήρισε ως βήμα επιστροφής στην κανονικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ