Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Επιδείνωση για ένατο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε το οικονομικό κλίμα στη ζώνη του ευρώ, και μάλιστα περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, κυρίως λόγω της αυξανόμενης απαισιοδοξίας στον τομέα της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε τον Μάρτιο στις 105,5 μονάδες από τις 106,2 μονάδες που διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο. Η επίδοση ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, που ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη στις 105,9 μονάδες.

Υποχώρηση κατέγραψε και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της Επιτροπής, ο οποίος καταδεικνύει τη φάση του επιχειρηματικού κύκλου, διαμορφούμενος στις 0,55 μονάδες τον Μάρτιο από τις 0,69 μονάδες τον Φεβρουάριο, έναντι υποχώρησης στις 0,66 μονάδες που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κλίμα επιδεινώθηκε και στους δύο βασικούς τομείς της οικονομίας, βιομηχανία και υπηρεσίες, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Ειδικότερα, στη βιομηχανία ο δείκτης βυθίστηκε στη -1,7 μονάδα από -0,4 που ήταν το Φεβρουάριο, έναντι εκτιμήσεων για πτώση στο -0,8.

Στον τομέα των υπηρεσιών, που αποτελεί και τον βασικότερο της ευρωζώνης, ο δείκτης έπεσε στις 11,3 μονάδες από τις 12,1 που ήταν τον Φεβρουάριο, παρότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν οριακή υποχώρηση στις 12 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ