Μάριο Ντράγκι: Η τρέχουσα επιβράδυνση δεν προμηνύει απαραίτητα ύφεση

Αποφασισμένη να καθυστερήσει περαιτέρω την αύξηση των επιτοκίων της αλλά και να προσαρμόσει τις δράσεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, τονίζοντας ότι εάν χρειαστεί η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει μέτρα μετριασμού των αρνητικών επιπτώσεων των αρνητικών επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίασή της η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, τα οποία εκτιμά ότι θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους αλλά και περισσότερο εάν χρειαστεί, ενώ ανακοίνωσε και την έναρξη από τον Σεπτέμβριο ενός νέου γύρου φθηνής χρηματοδότησης, στην προσπάθειά της να τονώσει την ανάπτυξη και να περιορίσει την επιβράδυνση της ευρωζώνης.

“Όπως ακριβώς κάναμε και κατά τη συνάντησή μας τον Μάρτιο, θα διασφαλίσουμε ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να συνοδεύει την οικονομία προσαρμόζοντας τις αποφάσεις μας για τα επιτόκια, ώστε να αντανακλούν τις νέες προοπτικές για τον πληθωρισμό”, σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι κίνδυνοι να επηρεαστούν η ζήτηση και η απασχόληση έχουν αυξηθεί, λόγω της υποχώρησης της εξωτερικής ζήτησης και του περιορισμού των επενδύσεων, ωστόσο σημείωσε ότι η προσωρινή επιβράδυνση της ευρωζώνης δεν προμηνύει απαραίτητα μια σοβαρή ύφεση.

Όπως τόνισε, από το 1970, έχουν υπάρξει 50 φορές που σημειώθηκε επιβράδυνση κατά δύο συνεχόμενα τρίμηνα και μόνο τέσσερις υφέσεις. Στην πραγματικότητα, η ευρωζώνη αντιμετώπισε μία ανάλογη κατάσταση το 2016, όταν η οικονομία πέρασε μία επιβράδυνση, η οποία τροφοδοτήθηκε από τη συρρίκνωση στο παγκόσμιο εμπόριο. Εκείνη την εποχή, η δύναμη της εγχώριας οικονομίας κατάφερε να προστατεύσει την ανάκαμψη από τις εξωτερικές αβεβαιότητες”.

Σημείωσε, πάντως, ότι ένα από τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης που καταγράφει η οικονομία της ευρωζώνης είναι και η νέα σειρά τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO-III) -διάρκειας δύο ετών η καθεμία, που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021- που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα η τράπεζα.

Όπως εξήγησε, εξάλλου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πίτερ Πράετ, τα TLTROs είναι ένα ευέλικτο εργαλείο με πολλές παραμέτρους που μπορούν να προσαρμοστούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νομισματικής πολιτικής σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Απαντώντας στις επικρίσεις των τραπεζών ότι τα αρνητικά επιτόκια πλήττουν τον τραπεζικό δανεισμό, ο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει, εάν χρειαστεί, μέτρα για τον μετριασμό αυτών των αρνητικών επιπτώσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα χαμηλά κέρδη των τραπεζών δεν είναι αυτόματη συνέπεια του ύψους των επιτοκίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ