Κίνα: Βουτιά 14% στα βιομηχανικά κέρδη το πρώτο δίμηνο του έτους

Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της Κίνας εμφάνισαν το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους τη χειρότερη πτώση κερδών από τα τέλη του 2011, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις στην οικονομία εν μέσω της επιβραδυνόμενης ζήτησης τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία, τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου υποχώρησαν κατά 14% ετήσια βάση, στα 708,1 δισ. γουάν (105,50 δισ. δολάρια), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που το Reuters ξεκίνησε να κρατά στοιχεία, τον Φεβρουάριο του 2011.

Η “βουτιά” οφείλεται κυρίως στη σημαντική υποχώρηση των τιμών σε σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους, όπως ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, της επεξεργασίας πετρελαίου, του χάλυβα και των χημικών, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, που πρόσθεσε ότι επιβράδυνση καταγράφηκε επίσης στον όγκο παραγωγής και στις πωλήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κέρδη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησαν κατά 37,1 δισ. γουάν το πρώτο δίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ στον τομέα της επεξεργασίας πετρελαίου μειώθηκαν κατά 31,7 δισ. γουάν.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε σε χαμηλό 17 ετών το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμενε υποτονικός, αντικατοπτρίζοντας τις πιέσεις που δέχεται η κινεζική οικονομία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απότομη πτώση των βιομηχανικών κερδών υποδηλώνει περαιτέρω εξασθένιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, η οποία πέρυσι επεκτάθηκε με τον πιο αργό ρυθμό σε σχεδόν τρεις δεκαετίες. Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο έχει ήδη μειώσει τον στόχο για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους στο 6%-6,5%, έναντι 6,6% το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ