Ifo: Απροσδόκητη άνοδος του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Μάρτιο

Μετά από έξι διαδοχικούς μήνες υποχώρησης, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε απροσδόκητα τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που απέφυγε οριακά την ύφεση πέρυσι, είναι πιθανόν να ανακάμψει τους επόμενους μήνες.

Όπως ανακοίνωσε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ενισχύθηκε τον τρέχοντα μήνα στις 99,6 μονάδες από την αναθεωρημένη προς τα πάνω μέτρηση του Φεβρουαρίου, των 98,7 μονάδων. Ξεπέρασε μάλιστα τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που έκαναν λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στις 98,5 μονάδες.

“Η γερμανική οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα”, σχολίασε ο πρόεδρος του ιντιστούτου, Clemens Fuest, σύμφωνα με το Reuters.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του Ifo καταδεικνύουν ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι πιο ικανοποιημένες από την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση και εμφανίζονται πιο αισιόδοξες για τις προοπτικές τους το επόμενο εξάμηνο.

Παρότι ο οικονομολόγος του Ifo, Klaus Wohlrabe, σημείωσε ότι η αναμενόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβαρύνει τη γερμανική βιομηχανία και ότι η παγκόσμια οικονομία δεν παρέχει καμία στήριξη, οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας δεν φαίνονται να επηρεάζονται.

Πρόσθεσε, δε, ότι η έρευνα του Ifo υποστηρίζει την πρόβλεψη του ινστιτούτου ότι η γερμανική οικονομία θα ενισχυθεί το τρέχον έτος κατά 0,6%, όπως είχε προβλέψει στα μέσα του μήνα, οδηγούμενη κυρίως από την περαιτέρω ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και σε μικρότερο βαθμό από την πορεία του κλάδου των κατασκευών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία αποτελεί μεγάλη έκπληξη, μετά τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων μηνών και ιδίως την ανησυχητικά στοιχεία για τον τομέα της μεταποίησης που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ