Κρίσιμες επαφές για την προστασία πρώτης κατοικίας στο σημερινό EuroWorking Group

Μια ακόμη προσπάθεια συμβιβασμού με τους θεσμούς θα επιχειρήσει σήμερα στο EuroWorking Group η κυβέρνηση, σχετικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που εξακολουθεί να βρίσκεται στον “αέρα” σχεδόν δυόμιση μήνες μετά τη συμφωνία του Μαξίμου με τους τραπεζίτες.

Παρότι η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο την περασμένη Παρασκευή, τελικά δεν το έπραξε, επιλέγοντας να αποφύγει τη ρήξη και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς με την ελπίδα να επιτύχει τον επιθυμούμενο συμβιβασμό στο EuroWorking Group.

Σενάριο που δεν συγκεντρώνει, πάντως, πολλές πιθανότητες, καθώς οι θεσμοί συνεχίζουν να εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις σχετικά με τον νέο νόμο που θέλει να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση και ζητούν αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης. Συγκεκριμένα, οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι τα όρια που θέτει η κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν εξαλείφουν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στον νόμο Κατσέλη, με τη συσσώρευση δικαστικών υποθέσεων, ότι υπάρχει κίνδυνος να πληγεί η “κουλτούρα” πληρωμών αλλά και ότι δεν περιορίζεται ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, θα επιχειρήσει πάντως να βρει μια συμβιβαστική λύση με τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή την Τρίτη, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα με διαδικασίες εξπρές, πριν δηλαδή το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Εξάλλου, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στις τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς τις τελευταίες ημέρες διαμήνυαν ότι οι συζητήσεις εξελίσσονται “καλά” και ότι συζητείται αναλυτικά κάθε διάταξη του νέου νομοσχεδίου.

Σε περίπτωση, πάντως, που δεν υπάρξει κάποια ανατροπή στη διήμερη σύσκεψη του EuroWorking Group, το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στο Eurogroup της 5ης Απριλίου και μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση θα αναβάλει εκ νέου την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή ή θα επιλέξει να προχωρήσει μονομερώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ