Ντράγκι: Οι επιχειρήσεις να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για άτακτο Brexit

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επισήμανε σήμερα στους ηγέτες της ΕΕ ότι οι εταιρείες του μπλοκ πρέπει να επιταχύνουν τις προετοιμασίες τους για το ενδεχόμενο ενός “άτακτου” Brexit.

Η έκκληση Ντράγκι ήρθε μια ημέρα μετά την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, να δώσουν στον Ηνωμένο Βασίλειο μια τελευταία ευκαιρία να εγκαταλείψει το μπλοκ με μια συμφωνία, παρατείνοντας την προθεσμία αποχώρησης κατά δύο εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, αποφάσισαν ότι εάν το βρετανικό κοινοβούλιο επικυρώσει τη συμφωνία του Brexit πριν από την προθεσμία της 29ης Μαρτίου, η Βρετανία μπορεί να έχει περιθώριο μέχρι τις 22 Μαΐου να ολοκληρώσει τα τεχνικά βήματα που απαιτούνται για την επικύρωση της συμφωνίας, την έξοδο και την έναρξη μιας μεταβατικής περιόδου. 

Αν, όμως, οι Βρετανοί βουλευτές δεν ψηφίσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ή απορρίψουν τη συμφωνία -ενδεχόμενο που φαίνεται να είναι και το το πιθανότερο- το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει μέχρι τις 12 Απριλίου “για να υποδείξει τις προθέσεις του”.

“Οι αρχές και οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται, αλλά ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να εντείνει τις προετοιμασίες του”, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στη σύνοδο κορυφής των ηγετών, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, καθώς στην περίπτωση ενός “άτακτου” Brexit, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με εμπόδια και περιορισμούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντράγκι ανέφερε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωζώνης θα είναι περιορισμένες, ωστόσο αναγνώρισε ότι ορισμένες χώρες είναι πιο εκτεθειμένες από άλλες.

Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών της Ένωσης που έχουν τις μεγαλύτερες εμπορικές ροές με το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πιθανόν να πληγούν περισσότερο στο ενδεχόμενο ενός “διαζυγίου” χωρίς συμφωνία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την πηγή του Reuters, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε, επίσης, στους ηγέτες της ΕΕ ότι, παρότι η οικονομία των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει “παρατεταμένη αδυναμία και αβεβαιότητα”, οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν “αρκετά περιορισμένοι”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ