ΣΕΒ: Επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Χονγκ Κονγκ για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά του Χονγκ Κονγκ για επιχειρήσεις όλων των τομέων της ελληνικής οικονομίας αλλά και η εξοικείωση των ελληνικών επιχειρήσεων με το επιχειρηματικό περιβάλλον του Χονγκ Κονγκ, βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο των Δράσεων Εξωστρέφειας “ExportReady”.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Οικονομική και Εμπορική Υπηρεσία του Χονγκ Κονγκ (ΗΚΕΤΟ) και το InvestHK. Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξαν ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος και ο Διευθυντής της Β5 Διεύθυνσης Οικονομικών σχέσεων με χώρες Κεντρικής & Νότιας Αμερικής, Υποσαχαρικής Αφρικής και Ασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Οικονομίδης.

H εκπρόσωπος της Οικονομικής και Εμπορικής Υπηρεσίας του Χονγκ Κονγκ (ΗΚΕΤΟ) Fiona Chau, και η επικεφαλής του InvestHK για την προώθηση επενδύσεων Paula Kant, παρουσίασαν το επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι το Χονγκ Κονγκ, αποτελεί σημαντικό κέντρο διεθνούς εμπορίου στην Ασία και πύλη στην αγορά της Κίνας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, στις δυνατότητες που προσφέρονται για επιχειρηματική δράση, στις διαδικασίες ίδρυσης εταιρειών, στην προστασία ιδιοκτησίας και δικαιωμάτων, στα χρηματοδοτικά κίνητρα, στο φορολογικό πλαίσιο, στις προϋποθέσεις και τους κινδύνους, αλλά και στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη στρατηγική διείσδυση μέσω συμφωνιών με αξιόπιστους εταίρους.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,8% σε σχέση με το 2017, ενώ το 2018 σηματοδότησε το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής. Όλα δείχνουν -τόνισε- “πως έχουμε αφήσει πίσω μας το δυσκολότερο μέρος της οικονομικής κρίσης”.

Όπως πρόσθεσε, το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Χονγκ Κονγκ ακολουθεί ανοδική τροχιά και επισήμανε ότι η αξία του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 50%, από 89 εκατ. ευρώ το 2016, σε 133,5 εκατ. ευρώ το 2018. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι εμπορικές διμερείς σχέσεις και οι ελληνικές επιχειρήσεις να διερευνήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά αυτή, κατέληξε ο Κ. Μπίτσιος.

Σημειώνεται ότι το Χονγκ Κονγκ είναι σήμερα η δέκατη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη και το τρίτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο στον κόσμο. Το ΑΕΠ του αυξήθηκε κατά 3,8% το 2018 και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στον ίδιο ρυθμό και φέτος. Το Χονγκ Κονγκ συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εννέα παγκόσμιων εξαγωγέων και των επτά βασικών εισαγωγέων, με το εξωτερικό του εμπόριο να αντιπροσωπεύει 375,1% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, o οργανισμός Enterprise Greece, και οι επιχειρήσεις Iktinos Hellas S.A. και OFET Group of Pharmaceutical Companies, μοιράστηκαν με το ακροατήριο ειδικές πτυχές της εμπειρίας τους από την επιτυχή τους παρουσία στο Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ