Σε χαμηλό σχεδόν 6 ετών η μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη εμφάνισαν τον Μάρτιο πολύ χειρότερη εικόνα από αυτή που αναμενόταν, καθώς η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα σχεδόν έξι ετών, λόγω της μεγάλης πτώσης στη ζήτηση.

Παρότι δε η πτώση στον τομέα της μεταποίησης αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη σταθερή -αν και σχετικά αδύναμη- ανάπτυξη στο κρίσιμου τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με την IHS Markit, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ήταν ένα ισχνό πρώτο τρίμηνο για την οικονομία του μπλοκ

Πιο συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης υποχώρησε στις 51,3 μονάδες αυτόν τον μήνα, από τις 51,9 μονάδες που βρισκόταν τον Φεβρουάριο, αρκετά χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, που ανέμεναν οριακή ενίσχυσή του στις 52 μονάδες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την IHS Markit, η εξέλιξη των δεικτών PMI καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο θα διαμορφωθεί στο 0,2%, χαμηλότερα δηλαδή από την άνοδο κατά 0,3% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ανάπτυξη, ήτοι 0,2%, καταγράφηκε και τους τρεις τελευταίους μήνες του 2018, που είναι και ο ασθενέστερο ρυθμός των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Σημαντική περαιτέρω επιδείνωση εμφάνισε, όπως προαναφέρθηκε, ο δείκτης PMI του τομέα μεταποίησης, ο οποίος υποχώρησε στις 47,6 μονάδες τον Μάρτιο από τις 49,3 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2013 και πολύ χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Σημειώνεται πως αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα ενισχυόταν ελαφρώς στις 49,5 μονάδες, ενώ ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι προέβλεπαν μείωση στις 48,4 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη PMI για τον τομέα των υπηρεσιών, υποχώρησε οριακά και διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στις 52,7 μονάδες από τις 52,8 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο.

Απογοητευτικά είναι, όμως, και τα στοιχεία για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως έδειξαν οι αντίστοιχες έρευνες της IHS Markit. Συγκεκριμένα, στη Γερμανία, ο σύνθετος δείκτης PMI κατρακύλισε πιο κοντά στο όριο των 50 μονάδων, υποχωρώντας στις 51,5 μονάδες από τις 52,8 μονάδες του Φεβρουαρίου, με τον επιμέρους δείκτη για τον τομέα της μεταποίησης να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο στις 44,7 μονάδες από τις 47,6 μονάδες του Φεβρουαρίου, ενισχύοντας τους φόβους ότι οι εμπορικές διαμάχες επιδεινώνουν την επιβράδυνση στην “ατμομηχανή” της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη τη τάξει οικονομία της ευρωζώνης, στη Γαλλία ο σύνθετος PMI υποχώρησε κάτω από το όριο που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, διαμορφούμενος στις 48,7 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 50,4 τον Φεβρουάριο, και με τους δύο επιμέρους δείκτες για τον τομέα των υπηρεσιών και τον τομέα της μεταποίησης να κινούνται επίσης κάτω από το όριο των 50 μονάδων, στις 48,7 μονάδες και στις 49,8 μονάδες αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ