Την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

Την Τετάρτη αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, που σχεδιάζει να καταθέσει σήμερα το Μαξίμου, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης-τραπεζιτών.

Αυτό συνάγεται από τα όσα είπε εχθές στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, δίνοντας παράλληλα το στίγμα για την πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφιστεί η ρύθμιση με συνοπτικές διαδικασίας.

“H πρόθεσή μας είναι να δοθεί (σ.σ. η ρύθμιση) στους βουλευτές μία-δύο ημέρες νωρίτερα για να το μελετήσετε. Αν υποθέσουμε ότι θα είναι έτοιμο, θα δοθεί αύριο για να το συζητήσουμε στην επιτροπή της Βουλής την Τρίτη και στην Ολομέλεια την Τετάρτη, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Εξάλλου, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας να ψηφιστεί εντός της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν και εχθές οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς επί των ανοικτών θεμάτων, καθώς η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος στα σημεία για τα οποία έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους οι θεσμοί και να αποφύγει τη μονομερή ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στην κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη με τους τραπεζίτες, μη συμμεριζόμενη τις ανησυχίες των θεσμών, που ζητούν αυστηρότερα όρια ένταξης.

Το μεγαλύτερο “αγκάθι” στις συζητήσεις παραμένει, πάντως, η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση την πρώτη κατοικία, όπου οι θεσμοί ζητούν τη σημαντική μείωση των ορίων για τα κριτήρια ένταξης, κάτι που φαίνεται να συζητά η κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ