Τι κρύβεται πίσω από τη σημερινή επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στη Ρώμη

Η Ρώμη ετοιμάζεται να στρώσει σήμερα το “κόκκινο” χαλί για να υποδεχθεί τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που επισκέπτεται την ιταλική πρωτεύουσα προκειμένου να ενισχύσει την “παγκόσμια στρατηγική συνεργία” της Κίνας με την Ιταλία.

Στο επίκεντρο των επαφών του Κινέζου προέδρου με την κυβέρνηση συνασπισμού της Ρώμης θα βρεθεί η πρόθεση της Ιταλίας να συμμετάσχει στην κινεζική πρωτοβουλία “Μια ζώνη-Ένας δρόμος”, δηλαδή στο οικονομικό σχέδιο του Πεκίνου που στοχεύει να ενισχύσει τους δεσμούς της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με ανησυχία την προοπτική συμμετοχής της Ιταλίας στον νέο “δρόμο του Μεταξιού”, που αποτελεί τον βασικό άξονα της στρατηγικής του Πεκίνου για την ενίσχυση της παγκόσμιας παρουσίας του, φοβούμενες ότι με αυτόν τον τρόπο ένας βασικός σύμμαχός τους στην G7 θα μπορούσε να τεθεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου.

Η κυβέρνηση της Ρώμης από τη μεριά της πάντως σημειώνει ότι η συνεργασία αυτή δεν θα επιφέρει άλλου είδους δεσμεύσεις, καθώς δεν αφορά θέματα πολιτικής επιρροής, και ότι μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Για το Κινέζο πρόεδρο, ωστόσο, η Ιταλία δεν αποτελεί μια απλή επένδυση. Όπως αναφέρει ο πρέσβης Chas Freeman, ο οποίος ήταν ο διερμηνέα του Richard Nixon στην επίσκεψή του στην Κίνα το 1972, σημειώνει στο The Monocle Minute ότι η Ιταλία αποτελεί ένα ρίσκο το οποίο το Πεκίνο προσπαθεί να διασφαλίσει ότι δεν θα εξελιχθεί σε πρόβλημα.

“Η Ιταλία είναι ένας τεράστιος χρηματοοικονομικός κίνδυνος. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Κίνα είναι ένας προβληματικός δανειολήπτης και το Πεκίνο θα κάνει ότι χρειαστεί για να διασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του, ανέφερε ο Chas Freeman.

Ίσως, όμως, να είναι η απόγνωση της Ρώμης και όχι ο πραγματισμός της Κίνας ο πραγματικός λόγος που οδήγησε στη σημερινή συνάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ