Κάθε χρόνο κι… ακριβότερη η ζωή στην Αθήνα

Ακόμη πιο ακριβή σε σχέση με πέρυσι έγινε φέτος η ζωή στην Αθήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φετινής έκθεσης του The Economist Intelligence Unit, Worldwide Cost of Living 2019, για το κόστος διαβίωσης διεθνώς.

Ειδικότερα, η ελληνική πρωτεύουσα αναρριχήθηκε κατά πέντε θέσεις στη σχετική κατάταξη και πλέον βρίσκεται στην 81η θέση, σε σύνολο 133 πόλεων, από την 86η θέση όπου βρισκόταν το 2018.

Στην κορυφή της λίστας με τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου βρίσκεται πάντως για μια ακόμη χρονιά η Σιγκαπούρη, η οποία όμως φέτος μοιράζεται για πρώτη φορά την πρώτη θέση με δύο ακόμη πόλεις, το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τρεις πόλεις μοιράζονται την πρώτη θέση στα 30 χρόνια που διενεργείται η ετήσια αυτή έρευνα.

Η έρευνα βασίζεται στη σύγκριση του κόστους ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, αλλά και της παροχής υπηρεσιών σε 133 πόλεις, σε 93 χώρες. Συνολικά εξετάζονται και συγκρίνονται τιμές περίπου 160 ειδών, από τρόφιμα, προϊόντα καλλωπισμού και είδη ένδυσης έως και υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές και οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας. Οι τιμές αυτές εξετάζεται εάν έχουν αυξηθεί ή μειωθεί, συγκρίνοντάς τις με το κόστος ζωής στη Νέα Υόρκη, η οποία χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς με βαθμολογία 100.

Πιο αναλυτικά, με βάση τη λίστα Worldwide Cost of Living 2019, όπως προαναφέρθηκε στην πρώτη θέση βρίσκονται Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ και Παρίσι, στη τέταρτη θέση βρίσκεται η Ζυρίχη και ακολουθεί η Γενεύη, ενώ έπονται η Οσάκα, η Σεούλ, η Κοπεγχάγη, η Νέα Υόρκη, το Τελ Αβίβ και το Λος Άντζελες.

Στον αντίποδα, οι φθηνότερες πόλεις όπου μπορεί να ζήσει κανείς είναι το Καράκας (Βενεζουέλα), η Δαμασκός (Συρία) και η Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ