“Μαχαίρι” στα όρια για την πρώτη κατοικία ζητούν οι θεσμοί

Συνεχίζεται το παζάρι κυβέρνησης-θεσμών σχετικά με τη νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη, την ώρα που η Αθήνα επιδιώκει τη διευθέτηση του θέματος έως το κρίσιμο EuroWorking Group της επόμενης Δευτέρας, 25 Μαρτίου.

Η απόσταση, όμως, που χωρίζει τις δύο πλευρές δεν έχει καλυφθεί, παρότι οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες, με αποτέλεσμα να παραμένει ακόμα αβέβαια η αίσια έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Οι θεσμοί, μάλιστα, εμφανίζονται ανυποχώρητοι, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει αρκετό “νερό στο κρασί” της όσον αφορά το νέο δίκτυ προστασία, προκειμένου να λάβει το 1 δισ. ευρώ. Οι επαφές, πάντως, αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες μέρες, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία και να κατατεθεί στη Βουλή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Πιο συγκεκριμένα, οι θεσμοί εγείρουν ενστάσεις καθώς θέλουν να περιορίσουν τον δυνητικό αριθμό αιτήσεων για ένταξη στη νέα ρύθμιση και να αποτρέψουν την χρήση του από κακοπληρωτές, όπως συνέβη με τον νόμο Κατσέλη, ενώ ζητούν το νέο πλαίσιο να οδηγεί σε διαδικασίες εξπρές, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται με την υφιστάμενη ρύθμιση.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν το όριο οφειλής για την προστασία της πρώτης κατοικίας να πέσει στις 100.000 ευρώ από 130.000 ευρώ που θέλει η Αθήνα, και παράλληλα το όριο της αντικειμενικής αξίας να οριστεί έως τις 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια, έναντι 250.000 ευρώ που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τις τράπεζες.

Το μεγαλύτερο “αγκάθι”, ωστόσο, στις επαφές των δύο πλευρών αφορά στα όρια ένταξης των επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση της πρώτης κατοικίας στη νέα ρύθμιση, όπου πρόθεση της κυβέρνηση είναι να ισχύσουν οι ίδιες προϋποθέσεις που θα τεθούν για τα στεγαστικά δάνεια.

Οι θεσμοί αντίθετα ζητούν να πέσει χοντρό “μαχαίρι” στα όρια ένταξης των συγκεκριμένων δανείων, θέτοντας το όριο για το ύψος της οφειλής στις 50.000 ευρώ και το “ταβάνι» για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας στις 130.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα χαμηλά όρια ζητούν, επίσης, όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια των οφειλετών, θέτοντας τον πήχη για τις καταθέσεις στις 20.000 ευρώ έναντι 65.000 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, και στις 25.000 για την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία (πλην της πρώτης κατοικίας), από 260.000 ευρώ που θέλει η Αθήνα.

Παράλληλα, ζητούν μείωση και των ανώτατων εισοδηματικών κριτηρίων των οφειλετών για ένταξη στη ρύθμιση, με το ετήσιο εισόδημα για πενταμελή οικογένεια να διαμορφώνεται στα 30.950 ευρώ και όχι στα 36.000 που πρότεινε η κυβέρνηση.

Τέλος, οι θεσμοί φαίνεται να εγείρουν αντιρρήσεις και σε ό,τι αφορά το ποια ληξιπρόθεσμα δάνεια θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας, με την κυβέρνηση να προτείνει την ένταξη δανειοληπτών που το δάνειό τους έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών μέχρι και το τέλος του 2018 και τους θεσμούς να ζητούν το χρονικό όριο να μετατεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ