“Κλείδωσε” η επίσκεψη Τσίπρα στην Βόρεια Μακεδονία

Εκτός απροόπτου την Τρίτη 2 Απριλίου ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας συνοδεία μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών θα μεταβεί στην Βόρεια Μακεδονία, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα, όπως άλλωστε είχε και ο ίδιος προαναγγείλει από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών πριν από περίπου ένα μήνα. 

Μέχρι στιγμής οι λεπτομέρειες του ταξιδιού δεν έχουν καθοριστεί όμως όπως λένε οι πληροφορίες, σκοπός του ταξιδιού είναι να αποδειχτεί και εμπράκτως το καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά και να ξεκινήσουν οι εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγο που τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο ταξίδι του και Έλληνες επιχειρηματίες. 

Οι τομείς στους οποίους αναμένεται να δώσει ιδιαίτερο βάρος η ελληνική πλευρά, είναι αυτός της ενέργειας, των σιδηροδρομικών συνδέσεων, η ύπαρξη οδικών αξόνων και εν γένει όλο το σύστημα των logistics που μπορούν να εκμεταλλευτούν τα δύο κράτη και η ανταλλαγή θεσμικής τεχνογνωσίας σε τομείς δημόσιας διοίκησης και διαχείρισης απορριμάτων. Ένας ακόμα τομέας στον οποίο αναζητείται κοινός τόπος είναι αυτός του τραπεζικού τομέα, με την διατήρηση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στα Σκόπια να είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που θα μπουν στο τραπέζι των συνομιλιών. 

Ταυτόχρονα θα δοθεί έμφαση στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με την Ελλάδα να παρέχει δυνατότητα στρατιωτικής εκπαίδευσης στη γειτονική χώρα, γι΄αυτό άλλωστε τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του θα συνοδεύσει ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. 

Η επίσκεψη αυτή του πρωθυπουργού στην γείτονα χώρα,έχει προκαλέσει την επιδοκιμασία των εταίρων μας, οι οποίοι θέλουν το ζήτημα αυτό να “κλείσει” και να προχωρήσουν οι δύο χώρες στο χτίσιμο δεσμών φιλίας και συνεργασίας. Ενδεικτικό της διεθνούς τάσης για τις σχέσεις των δύο χωρών είναι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την Βόρεια Μακεδονία, παρά τις αρχικές της επιφυλάξεις. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:

“Στις 19 Φεβρουαρίου 2019, η Ρωσική Πρεσβεία στα Σκόπια παρέλαβε μία νότα από το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ειδοποίηση για την αλλαγή της επίσημης ονομασίας του κράτους αυτού σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει αυτήν τη χώρα υπό τη νέα ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ