Τρεις νεκροί και εννέα τραυματίες από επίθεση ενόπλου στην Ολλανδία

Τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή του και εννέα ακόμη τραυματίστηκαν όταν ένοπλος άρχισε να πυροβολεί μέσα σε τραμ στον κέντρο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, με την αστυνομία να κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

Όπως ανακοίνωσε η ολλανδική αστυνομία, αναζητά ένα 37χρονο Τούρκο, ονόματι Gokmen Tanis για το αιματηρό περιστατικό, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό του δράση. Οι αρχές κάλεσαν μάλιστα τον κόσμο να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, ενώ έδωσαν εντολή να παραμείνουν κλειστές οι πόρτες των σχολείων.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον επικεφαλής τον συντονιστή της ολλανδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, Pieter-Jaap Aalbersberg, πυροβολισμοί σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της Ουτρέχτης, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης”, δήλωσε ο Aalbersberg κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπο, προσθέτοντας ότι “πολλά είναι ακόμη ασαφή στην παρούσα φάση, ωστόσο οι τοπικές αρχές εργάζονται εντατικά για να διαπιστώσουν όλα τα γεγονότα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Mark Rutte, χαρακτήρισε “πολύ ανησυχητικό” το περιστατικό και πρόσθεσε ότι “μια πράξη τρομοκρατίας αποτελεί επίθεση στον πολιτικό μας (και) στην ανοιχτή κοινωνία μας”.

Η ολλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση επιφυλακής στο υψηλότερο επίπεδο την επαρχία της Ουτρέχτης, λόγω τρομοκρατικής απειλής, και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε σχολεία, τεμένη και συγκοινωνιακούς κόμβους. Το επίπεδο απειλής ανέβηκε στη βαθμίδα 5 μόνο στην επαρχία της Ουτρέχτης, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ