Σε πτωτική τροχιά οι επενδύσεις στη Βρετανία λόγω Brexit

Η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το Brexit έχει πλήξει καίρια τις επενδύσεις στη Βρετανία, με τις επιχειρήσεις της χώρας μάλιστα να εμφανίζονται απρόθυμες για νέες κινήσεις ακόμη και στην περίπτωση που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταλήξει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Στην διαπίστωση αυτή καταλήγει η ένωση Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων (BCC), η οποία σημειώνει ότι φέτος οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε διάστημα 10 ετών. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 1% το τρέχον έτος, γεγονός που επιδράσει αρνητικά τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στην αύξηση των μισθών, επιβαρύνονται συνολικά την οικονομία.

“Η πολιτική αδράνεια έχει ήδη οικονομικών επιπτώσεις, με πολλές επιχειρήσει να ‘φρενάρουν’ τις επενδύσεις και τις αποφάσεις πρόσληψης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Adam Marshall, γενικός διευθυντής της ένωσης BCC. “Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες έχουν αναβάλει τις επενδύσεις και τα σχέδια ανάπτυξής τους. Ορισμένες από αυτές τις επενδύσεις δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε ο Marshall.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι πολλές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες ης ΕΕ, ενώ η βρετανική βιομηχανία έχει ακυρώσει ή περιορίσει τα σχέδια επέκτασής της στη χώρα.

Ήδη, το 2018 καταγράφηκε σαφής υποχώρηση των επενδύσεων στη Βρετανία, και στα τέσσερα τρίμηνα του έτους, με την ένωση BCC να εκτιμά ότι, μετά τη φετινή υποχώρηση κατά 1%, θα σημειωθεί μικρή ανάκαμψη κατά 0,6% το 2020 και κατά 1,1% το 2021.

Παράλληλα, η ένωση αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το τρέχον έτος, στο 1,2%, όσο και η τελευταία πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας, έναντι της προηγούμενης εκτίμησής της για επέκταση 1,3%. Πρόκειται για τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας σε διάστημα 10 ετών, που αντανακλά την επιβράδυνση της οικονομίας και την αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit, και μάλιστα υπό την παραδοχή ότι η Βρετανία θα αποφύγει το σενάριο της άτακτης εξόδου από την ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ