49 νεκροί από επίθεση ενόπλων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία

Στους 49 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι σε δύο τεμένη στο κέντρο του Κράιστσσερτς στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας το πρωί της Παρασκευής.

Παράλληλα, 48 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και παιδιά έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Η αστυνομία ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν ένοπλες επιθέσεις σε δύο τζαμιά, στην οδό Ντινς και στην οδό Λίνγουντ, προσθέτοντας ότι και οι δύο περιοχές είναι αποκλεισμένες από αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα, ο επικεφαλής της αστυνομίας, Mike Bush, ανακοίνωσε ότι η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς τις δύο επιθέσεις. “Υπάρχουν πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, τους οποίους μπορέσαμε να εξουδετερώσουμε”, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας.

Σύμφωνα με αστυνομικές αρχές τουλάχιστον ένας άνδρας, ηλικίας κοντά στα 30, κατηγορείται για την επίθεση, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, με τις αρχές ωστόσο να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι δράστες.

“Αυτή είναι μια από τις πιο σκοτεινές μέρες της Νέας Ζηλανδίας”, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Jacinda Ardern. “Είναι σαφές τι συνέβη εδώ, είναι μια εξαιρετική και πρωτοφανής πράξη βίας”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το συμβάν “μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως τρομοκρατική επίθεση”.

Η πρωθυπουργός της χώρας τόνισε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί είναι εξτρεμιστές, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ στη λεωφόρο Ντινς -όπου σκοτώθηκαν 41 άτομα- προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων ήταν λευκός, φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης.

Η δεύτερη επίθεση έγινε στο τέμενος Μάστζιντ Λίνγουντ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας από τους δράστης φορούσε επίσης στολή παραλλαγής και κράνος μοτοσικλέτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ