CNBC: Η κρίση εξακολουθεί να “πονάει” του Έλληνες, οι οποίοι προσποιούνται ότι χαμογελάνε

Η οικονομική κρίση που χτύπησε την Ελλάδα εξακολουθεί να πλήττει τις ελπίδες και τα όνειρα των ανθρώπων που ζουν στην Μεσογειακή χώρα, αναφέρει το CNBC για το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης και την κατάσταση στην πραγματική ελληνική οικονομία, πέρα από τα επίσημα στοιχεία και τους αριθμούς. 

Η χώρα βρίσκεται σε οικονομική αναταραχή στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, αναφέρει το CNBC που επισημαίνει πως τα χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης, παράλληλα με την κουλτούρα της πελατειακής πολιτικής, όπου τα αγαθά και οι υπηρεσίες ανταλλάσσονταν για πολιτική στήριξη, κατέληξαν σε μακροχρόνια ύφεση.

“Εξακολουθώ να πιστεύω πως η κρίση υπάρχει. Είναι όμως κάτι περισσότερο από μια οικονομική κρίση, είναι μια κρίση αξιών. Δεν νομίζω να έχουν καλυτερεύσει τα πράγματα, είναι μια αγχωτική περίοδος για την Ελλάδα” δηλώνει στο CNBC o Σταύρος Δημόπουλος, φοιτητής πανεπιστημίου στην Αθήνα, 

Διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα δανείστηκαν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούσε να διαχειριστεί η χώρα, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος της να ανέβει τόσο πολύ ώστε το 2010 οι επενδυτές δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου να μην βρίσκει άλλη διέξοδο από το να ζητήσει την διάσωση της χώρας, χωρίς καν να συμβουλευτεί τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες. 

Αυτό που ακολούθησε ήταν χρόνια δραματικών διαπραγματεύσεων με Ευρωπαίους εταίρους, όπου οι κορυφαίοι πολιτικοί της Ευρώπης προσπαθούσαν να αναζητήσουν λύσεις που θα απέτρεπε την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ. Η διάσωση της Αθήνας ήταν κρίσιμη για την επιβίωση της ζώνης του ευρώ, αλλά και για την αποτροπή σοβαρών ρήξεων στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Wall Street. Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης του 2010 ακολουθήθηκε από δύο ακόμη. Αυτό σήμαινε ότι από το 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2018, η χώρα βασίστηκε σε διεθνείς πιστωτές για να διατηρήσει ζωντανή την οικονομία της – συνολικά οκτώ χρόνια πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής.

Από τον Αύγουστο του 2018 με την επίσημη έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει το μήνυμα πως τα δύσκολα πέρασαν, προχωρώντας σε παροχές προς τις κατώτερες και μεσαίες τάξεις, όμως όπως δήλωσαν οι Έλληνες πολίτες στο CNBC, δεν έχουν δει κάποια πραγματική διαφορά στη ζωή τους. “Αγαπάμε την πόλη μας, αγαπάμε το κλίμα, αγαπάμε τον ελληνικό λαό, αλλά μέσα μας φοβόμαστε, γιατί η κατάσταση δεν είναι και τόσο καλή” δήλωσε ο Σ. Δημόπουλος. “Πρέπει να προσπαθήσουμε όλο και πιο σκληρά για να έχουμε χρήματα, μερικές φορές μιλάμε για το εξωτερικό, αν δηλαδή είναι καλύτερα να φύγουμε από την Ελλάδα ή να μείνουμε εδώ και να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο”.

Μία από τις πιο συγκεκριμένες συνέπειες της κρίσης είναι ο αριθμός των νέων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Το 2016, περίπου 20.000 άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 25 και 29 εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Περίπου 14.000 άτομα ηλικίας 20 έως 24 ετών έφυγαν επίσης από τη χώρα το ίδιο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Oxford Analytica

Οι αριθμοί αυτοί είναι περίπου διπλάσιοι από ό,τι πριν από το 2010. Στη χειρότερη στιγμή του 2011, η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά 9,1%. Κατάφερε να ανακάμψει ελαφρώς μέχρι το 2014, αλλά επέστρεψε στην ύφεση το επόμενο έτος εν μέσω πολιτικής κρίσης και ανεπιτυχούς λήξης του δεύτερου προγράμματος διάσωσης.

Το 2019 αναμένεται να είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης της χώρας, με ρυθμό περίπου 2,2%. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη δεν φαίνεται να κάνει ευτυχισμένους τους απλούς Έλληνες. Όπως παραπονιούνται οι πολίτες, δεν υπήρξε σημαντική βελτίωση για τους ανθρώπους και εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλοί φόροι.

“Μερικοί άνθρωποι έχουν καλές θέσεις εργασίας ειδικά αν είναι στο δημόσιο, οι υπόλοιποι υποφέρουν, πληρώνουν 85% φόρους, κάτι που δε ξεπερνιέται εύκολα. Διακινδυνεύεις να χάσεις το σπίτι σου αν δεν πληρώσεις τους φόρους” δήλωσε ένας επιχειρηματίας στην Ερμού, το μέλλον είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να χαμογελάμε, να προσποιούμαστε”.

Ο εταιρικός φόρος στην Ελλάδα είναι σήμερα 28% και ο υψηλότερος φόρος εισοδήματος είναι 45% για όσους κερδίζουν πάνω από 40.000 ευρώ ετησίως (45.000 δολάρια). Αλλά οι πολίτες εξακολουθούν να φορολογούνται 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ που κερδίζουν σε ένα χρόνο και 29% για εισοδήματα μεταξύ 20.000 ευρώ και 30.000 ευρώ. Ο τυπικός φόρος προστιθέμενης αξίας για τα αγαθά είναι 23%. 

“Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι φόροι, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η δομή της οικονομίας, ο τρόπος λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς στην πλειοψηφία (τους) είναι πολύ μικρές. Χωρίς μεγάλες εταιρείες δεν μπορούμε να βελτιώσουμε την οικονομία μας”, δήλωσε ο Κώστας, 45χρονος, στο CNBC στους δρόμους της Αθήνας. “Υπάρχει μια βελτίωση στην οικονομία, αλλά όταν είσαι στον πάτο, δεν μπορείς να πας χαμηλότερα” είπε. 

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Στα τέλη του 2017, το ποσοστό ανεργίας ανερχόταν στο 21,5%, σε σύγκριση με το 9,1% κατά μέσον όρο για τις χώρες που έχουν το ενιαίο νόμισμα. Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών ήταν 43,6% το 2017, έναντι 18,8% στη ζώνη του ευρώ. 

Η κοινωνική και οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη για τον μέσο Έλληνα πολίτη. Και το γεγονός ότι το 2019 είναι έτος εκλογών – οι πρώτες εκλογές από τη στιγμή που η χώρα βγήκε από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης – δεν παρηγορεί τους πολίτες. Πολλοί από αυτούς έχουν βαρεθεί με το σύστημα και δεν πιστεύουν πως οι εκλογές θα μπορέσουν να φέρουν θετικές αλλαγές σε κάτι. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μια καλή ευκαιρία να κερδίσει, αλλά όχι με αυτοδυναμία. Η Νέα Δημοκρατία, έχει περίπου το 37% της υποστήριξης του κόσμου, σε σύγκριση με το 26% για το κυβερνών κόμμα. 

Οι εκλογές όλα δείχνουν ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο, “νομίζω πως το μέλλον θα είναι δύσκολο για όλους” τονίζουν οι πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ