Σε χαμηλό 17 ετών η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα

Επιβράδυνση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα τους πρώτους δύο μήνες του έτους, υποδηλώνοντας ότι συνεχίζεται η εξασθένιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην υιοθέτηση νέων μέτρων στήριξης από το Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου η κινεζική βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 5,3%, λιγότερο από ό,τι αναμενόταν αλλά και με τον ασθενέστερο ρυθμό από τις αρχές του 2002. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 5,5% από 5,7% τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία στατιστικής, χωρίς τις στρεβλώσεις που προκάλεσαν οι αυξημένες αργίες λόγω των εορτασμών του νέου έτους, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,1% το συγκεκριμένο διάστημα. Ωστόσο, τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία καταδεικνύουν συρρίκνωσή της τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2009.

Το ίδιο διάστημα, ωστόσο, ο ρυθμός των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία επιταχύνθηκε στο 6,1%, λίγο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν και οριακά υψηλότερα από το 5,9% του 2018, κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων σε ακίνητα κατά 11,6%, που αποτελεί υψηλό πενταετίας.

Αύξηση κατέγραψαν, επίσης, οι επενδύσεις σε υποδομές, όπου ποντάρει σε μεγάλο βαθμό το Πεκίνο για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς ενισχύθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση, με αρκετούς αναλυτές ωστόσο να εκτιμούν ότι αυτή δεν είναι αρκετή.

Αντίθετα, μικρή υποχώρηση εμφάνισαν οι ιδιωτικές επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, που ενισχύθηκαν κατά 7,5% τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, έναντι 8,7% το 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των συνολικών επενδύσεων στην Κίνα και το Πεκίνο έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να μειώσει τις οικονομικές πιέσεις στις μικρότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να συνεχίσουν να επενδύουν.

Τέλος, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,2% το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, με ρυθμό αντίστοιχο του Δεκεμβρίου. Αν και η αύξηση ήταν οριακά υψηλότερη από ό,τι περίμενε η αγορά, ο ρυθμός ανόδου παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη απαισιοδοξία των καταναλωτών λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ