Η Βρετανία απορρίπτει το σκληρό Brexit, “οργιάζει” το παρασκήνιο!

Όπως ήταν αναμενόμενο το βρετανικό κοινοβούλιο σε συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε πριν λίγο απέρριψε την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, και “στριμώχνει” στη γωνία την πρωθυπουργό της χώρας Τερέζα Μέι. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας ήταν αναμενόμενο, ενώ είχε προηγηθεί η προηγούμενη απόρριψη του σχεδίου και στις 15 Ιανουαρίου. 

Αυτό που προσπαθούν τώρα να επιτύχουν παρασκηνιακά οι “ευρωσκεπτικιστές” της Βρετανίας σε συνεργασία με στελέχη δεξιών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, είναι να μην γίνει αποδεκτή από την Ευρώπη η παράταση της εξόδου της χώρας από την Ένωση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως η Βρετανία θα αποχωρήσει οριστικά στα τέλη του μήνα χωρίς καμία συμφωνία. Ο λόγος που προσπαθούν να επιτύχουν κάτι τέτοιο είναι γιατί στην αυριανή ψηφοφορία, η Βουλή θα αποφασίσει την παράταση ή όχι της εφαρμογής του άρθρου 50 και του Brexit μέχρι το τέλος του Ιουνίου. 

Θεωρητικά μία και μόνο χώρα αρκεί για να ασκήσει το δικαίωμά της σε βέτο ώστε να απορριφθεί οποιοδήποτε αίτημα της Βρετανίας. “Θεωρείται απίθανο μία τέτοια πρωτοβουλία να φέρει αποτέλεσμα, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών, όπως η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Πολωνία έχουν να λύσουν τα δικά τους θέματα με την ΕΕ, ωστόσο οι διεργασίες υπογραμμίζουν την επισφαλή θέση της Βρετανίας” αναφέρει δημοσίευμα του ο Guardian.

Η καμπάνια Leave.EU έγραψε σήμερα, σε ένα μάλλον απειλητικό μήνυμά της στο twitter, για τις επαφές με τις αντίστοιχες ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, λέγοντας: “Το βρετανικό κατεστημένο θα κάνει καλά να θυμάται ότι η ευρωσκεπτικιστική σκηνή είναι μία στενά συνδεδεμένη ομάδα σε όλη την ήπειρο και σε άνοδο – μερικές (πολιτικές δυνάμεις) βρίσκονται τώρα στην εξουσία! Εάν οι πολιτικοί μας προδώσουν το Brexit και ψηφίσουν μία καθυστέρηση, ο Ματέο Σαλβίνι μπορεί να υπερασπιστεί τα 17,4 εκατομμύρια (εννοεί όσους ψήφισαν την αποχώρηση στο δημοψήφισμα) και να ασκήσει βέτο”.

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, ο χρηματοδότης της καμπάνιας Leave.EU, ‘Αρον Μπανκς, και ο ‘Αντι Γουίγκμορ, επισκέφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα την ιταλική επαρχία Βενετο, όπου είχαν συνομιλίες με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος του Σαλβίνι, σχετικά με ποια στάση θα κρατήσει η ιταλική κυβέρνηση σε μία παράταση του άρθρου 50. Ο Αρον Μπανκς προσπάθησε να υποβαθμίσει τα δημοσιεύματα, λέγοντας ότι πρόκειται για συνωμοσιολογίες, ωστόσο, σήμερα ο πρώην ηγέτης του κόμματος Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο είπε ότι η λύση για να μην εκλεγούν νέοι ευρωβουλευτές κομμάτων που υποστηρίζουν το Brexit είναι να ασκήσει βέτο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε οποιαδήποτε παράταση του άρθρου 50 και έτσι να εγγυηθεί ότι θα αποχωρήσει η Βρετανία στις 29 Μαρτίου.

Αντίστοιχες συναντήσεις έγιναν στη Βαρσοβία με μέλη της πολωνικής κυβέρνησης με θέμα την κρίση του Brexit, στις οποίες μετείχαν οι πρώην υπουργοί Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και Όουεν Πάτερσον.

Σύμφωνα με τον Guardian η γενική άποψη της πολωνικής κυβέρνησης είναι μάλλον υπέρ μίας παράτασης, ιδιαίτερα εάν υπάρξει πίεση προς αυτή την κατεύθυνση από την Γαλλία και την Γερμανία, καθώς η χώρα έχει ήδη αρκετά ανοιχτά μέτωπα με την ΕΕ και δεν θα ήθελε να φανεί ως η αιτία ενός Brexit χωρίς συμφωνία που θα έβλαπτε την ευρωπαϊκή οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ