Ανακαλεί πάνω από 860.000 οχήματα στις ΗΠΑ η Fiat Crysler

Στην ανάκληση περισσότερων από 860.000 βενζινοκίνητων οχημάτων της στις ΗΠΑ προχωρά η Fiat Chrysler, καθώς δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα εκπομπής ρύπων που ισχύουν στη χώρα.

Η απόφαση ελήφθη καθώς τόσο οι έρευνες που διεξήγαγε η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) όσο και οι δοκιμές που πραγματοποίησε η ίδια η Fiat Crysler, όπως απαιτεί η αμερικανική νομοθεσία, κατέδειξαν ότι 862.520 οχήματα της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας δεν πληρούν τα πρότυπα για τις εκπομπές ρύπων.

Η ανάκληση αφορά τις εκδόσεις 2011-2016 του μοντέλου Dodge Journeys, τις εκδόσεις 2011-2014 των Chrysler 200s και Dodge, τις εκδόσεις 2011-2012 του Dodge Calibers καθώς και τα μοντέλα 2011-2016 του Jeep Compass/Patriots.

Η EPA, μάλιστα, δήλωσε στο Reuters ότι θα συνεχίσει τις έρευνες και σε άλλα μοντέλα της Fiat Chrysler που ενδέχεται να μην συμμορφώνονται με τα πρότυπα εκπομπής ρύπων και μπορεί να οδηγήσουν σε μελλοντικές ανακλήσεις.

“Η EPA χαιρετίζει την απόφαση της Fiat Chrisler να ανακαλέσει οικειοθελώς τα οχήματά της που δεν πληρούν τα πρότυπα εκπομπής ρύπων”, δήλωσε ο επικεφαλής της EPA, Andrew Wheeler, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία θα παράσχει βοήθεια στους καταναλωτές που εμπλέκονται με τις ανακλήσεις, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει τους ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες συμμορφώνονται με τους νόμους για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.

Η EPA τόνισε, πάντως, ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των εμπλεκομένων οχημάτων και της ανάγκης να προμηθευτεί η εταιρεία μεγάλο αριθμό ανταλλακτικών, η ανάκληση θα εφαρμοστεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2019, ενώ έως τότε οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων μοντέλων μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα οχήματά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον Ιανουάριο, η Fiat Chrysler προχώρησε σε διακανονισμό ύψους 800 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την πολιτεία της Καλιφόρνιας σχετικά με τη χρήση παράνομου λογισμικού για την αλλοίωση των αποτελεσμάτων εκπομπών ρύπων στα ντιζελοκίνητα οχήματά της, ενώ αναμένεται το πόρισμα της ποινικής έρευνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ