Αεροσκάφη έκαναν βόλτες στον αέρα όσο η Ευρώπη καθήλωνε όλα τα Boeing 737 MAX

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ασφαλείας της Αεροπλοΐας να καθηλώσει όλα τα αεροσκάφη τύπου 737 MAX της Boeing βρήκε πολλά από αυτά στον αέρα να εκτελούν προκαθορισμένα δρομολόγια, με αποτέλεσμα για λίγη ώρα να επικρατήσει ένας μικρός πανικός, καθώς τα αεροπλάνα έκαναν στροφή 180º και επέστρεφαν στην βάση τους. 

Με τις αεροπορικές εταιρείες να καθηλώνουν στο έδαφος τα 737 ΜΑΧ το ένα πίσω από άλλο, σαν αποτέλεσμα του δεύτερου ατυχήματος που συνέβη πριν λίγες μέρες στην Αιθιοπία και στοίχισε τη ζωή σε 157 ανθρώπους, ήταν θέμα χρόνου για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας της Αεροπλοΐας να εκδώσει αντίστοιχη απόφαση, παρά το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες η απόφαση των Ευρωπαϊκών αρχών ήταν να μην εμποδίσουν τις πτήσεις, καθώς τα αεροσκάφη είχαν περάσει όλες τις εξετάσεις τους και είχαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα ασφαλείας. Όμως μετά τις πρώτες εταιρείες σε όλο τον κόσμο που ξεκίνησαν προληπτικά να ακυρώνουν τα δρομολόγια των Boeing 737 MAX, ο οργανισμός αποφάσισε να εκδώσει εντολή καθήλωσης όλων των αεροσκαφών αυτού του τύπου. 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα και φυσικά μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς την ώρα που εκδόθηκε η απόφαση υπήρχαν αεροσκάφη αυτού του τύπου στον αέρα, τα οποία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο αναχώρησης, μερικές φορές ακόμα και την ώρα που πλησίαζαν τον προορισμό τους. Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός όπως ανακοίνωσε προχώρησε σε αυτή την ενέργεια προκειμένου να “εξασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβατών” αν και έσπευσε να δηλώσει επίσης πως είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της συντριβής. 

Χθες Τρίτη, η Ρωσία, η Αυστρία, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, η Νορβηγία και το Βέλγιο, ανακοίνωσαν την απαγόρευση πτήσεων του αεροσκάφους, προσθέτοντας τις απαγορεύσεις τους σε αυτές των υπολοίπων κρατών οι οποίες είχαν λάβει ανάλογα μέτρα σχεδόν την επόμενη της συντριβής του αεροσκάφους των Αιθιοπικών αερογραμμών. Συνολικά μέχρι στιγμής, 27 αεροπορικές εταιρείες έχουν καθηλώσει τα ολοκαίνουργια Boeing 737 MAX του στόλου τους. 

Την ίδια στιγμή, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι αμερικανικές αερογραμμές αποφάσισαν να αγνοήσουν τον υπόλοιπο κόσμο, με τις πτήσεις να συνεχίζονται κανονικά, καθώς σε ανακοίνωση του αεροδιαστημικού οργανισμού, τα αεροσκάφη είναι ασφαλή.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ