Επί ξύλου κρεμάμενη η Τερέζα Μέι, η Βρετανία βαδίζει “ολοταχώς” για σκληρό Brexit

Μπορεί η βρετανίδα πρωθυπουργός να γύρισε από το Στρασβούργο με υποσχέσεις και νέες δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το backstop, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την βρετανική βουλή, η οποία στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ έβαλε “ταφόπλακα” στα σχέδια της Τερέζα Μέι για μια ομαλή έξοδο της χώρας από την ένωση. 

Η νέα αυτή βαριά ήττα για την Μέι, δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για τις δύο επερχόμενες ψηφοφορίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν η μία αύριο Τετάρτη, στην οποία η βουλή θα αποφασίσει αν θα υπάρξει αποχώρηση χωρίς συμφωνία και η επόμενη την Πέμπτη, στην οποία θα αποφασιστεί η μονομερής αναβολή του άρθρου 50, δηλαδή της ημερομηνίας αποχώρησης. Στην χθεσινή ψηφοφορία, το σχέδιο της Τερέζα Μέι βρήκε μόλις 242 υποστηρικτές, ενώ 391 ήταν αυτοί που το καταψήφισαν. 

Το μέλλον της βρετανίδας πρωθυπουργού από εδώ και στο εξής προμηνύεται αβέβαιο, καθώς όσο και αν οι προσπάθειες της να πείσει τους Ευρωπαίους για μια γενναία αλλαγή στα συμφωνηθέντα, η αντίδραση και η αντίσταση που βρήκε στο εσωτερικό της χώρας ήταν πολύ μεγάλη, κάτι που δείχνει πως ακόμα και μέσα στο κόμμα της θεωρείται “τελειωμένη υπόθεση”, παρόλο που από το Στρασβούργο γύρισε με μια αλλαγή του backstop, της δικλείδας ασφαλείας που έχει στόχο την αποφυγή σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν, το οποίο ήταν και το μεγάλο αγκάθι του Brexit. 

Η αναγγελία της όχι και τόσο μη αναμενόμενης ήττας της Τερέζα Μέι, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις και σχόλια από την μεριά των Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι έκαναν λόγο για χαμένη ευκαιρία και για δραματικό περιορισμό των προθεσμιών για την εξεύρεση λύσης. “Μετά την αποψινή καταψήφιση της Συμφωνίας, αυξήθηκε σημαντικά ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία”, δήλωσε η πλευρά του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας τη λύπη του για το αποτέλεσμα και υπογραμμίζοντας το μεγάλο κόστος αυτής της εξέλιξης. “Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας…είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο”, σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία”.

Μετά την καταψήφιση της συμφωνίας, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ διεμήνυσε πως πλέον “η λύση εναπόκειται στη Βρετανία” και απέκλεισε οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια προς την Βρετανία. “Έπειτα και από την αποψινή, νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από τους Βρετανούς βουλευτές, το αδιέξοδο μπορεί να λύθει μόνο στη Βρετανία. Η ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει για να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης”, τόνισε. 

Επί ξύλου κρεμάμενη η Μέι

Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ήττα, η Τερέζα Μέι σημείωσε πως νιώθει “βαθιά λύπη” σχετικά με την απόφαση των βουλευτών, που οδηγεί το Brexit σε αχαρτογράφητα νερά. Στηρίζω, σημείωσε, “απολύτως το κείμενο της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών” και επανέλαβε πως “δεν θέλει μία άτακτη έξοδο από την ΕΕ”. “Η συμφωνία που διαπραγματευτήκαμε είναι η καλύτερη και – πραγματικά – η μόνη διαθέσιμη. Το να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία είναι μεγάλο πρόβλημα για τον βρετανικό και ευρωπαϊκό νόμο”, πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευτικού κόμματος, των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε πως έχει τελειώσει ο χρόνος της Μέι στην εξουσία. Η πρωθυπουργός κωλυσιέργησε και πλέον ο χρόνος της τελειώνει, είπε και πρότεινε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ