Συμβιβασμός στο παρά πέντε Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit

Νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις για το Brexit απέσπασε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Δευτέρα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγει μια ακόμη βαριά ήττα στο κοινοβούλιο επί της συμφωνίας που έχει διαπραγματευτεί για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, της δικλείδας ασφαλείας που έχει στόχο την αποφυγή σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

Η Τερέζα Μέι βρέθηκε εχθές στο Στρασβούργο, λίγες μόλις ημέρες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, προκειμένου να επιδιώξει έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σήμερα εξασφαλίσαμε νομικές αλλαγές, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός αρχές εχθές το βράδυ από το Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Τώρα είναι η στιγμή να στηρίξουμε τη βελτιωμένη συμφωνία για το Brexit και να εκπληρώσουμε τη θέληση του βρετανικού λαού”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις που εξασφάλισε η Μέι δεν είναι σαφές εάν επαρκούν ώστε να εξασφαλίσει τις πρόσθετες 116 ψήφους που χρειάζεται ώστε να εγκριθεί η συμφωνία της από το βρετανικό κοινοβούλιο, στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία.

Γιούνκερ: Τελευταία ευκαιρία

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, προειδοποίησε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη Βρετανία.Δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία. Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω εμρμηνείες των ερμηνειών. Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαβεβαιώσεις των εγγυήσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Είτε αυτή η συμφωνία είτε το Brexit ίσως να μην συμβεί καθόλου”, πρόσθεσε ο Γιούνκερ. Σε επιστολή του, μάλιστα, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι εάν η Βρετανία δεν αποχωρήσει πριν τις ευρωεκλογές της 23-26ης Μαΐου, τότε θα είναι νομικά υποχρεωμένο να συμμετάσχει στις εκλογές αυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ