“Μαύρο καπνό” έβγαλε το Eurogroup, ο νέος Νόμος Κατσέλη εμποδίζει την εκταμίευση της δόσης

Ο διάδοχος Νόμος Κατσέλη αλλά και οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες που δεν μειώνονται με τον απαιτούμενο ρυθμό ήταν τα μεγάλα εμπόδια που δεν κατάφερε να υπερπηδήσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup με αποτέλεσμα η εκταμίευση της δόσης να μετατεθεί για το μέλλον. Από την άλλη οι Ευρωπαίοι εταίροι μας χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ενθαρρυντική την έκδοση του 10ετούς ομολόγου. 

Οι οφειλές του δημοσίου προς του ιδιώτες σύμφωνα με την δέσμευση της ελληνικής πλευράς ήταν για πληρωμές ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από τα οποία το δημόσιο έχει αποδεσμεύσει μόλις 600 εκατ. ευρω, κάτι που δεν ικανοποίησε τους εταίρους. Ταυτόχρονα η καθυστέρηση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και η στελέχωση της ΑΑΔΕ, αποτέλεσαν τα αγκάθια στα οποία “σκάλωσε” η εκταμίευση της δόσης. 

Ο πρόεδρος του Eurogrooup Μάριο Σεντένο έσπευσε να τονίσει πως η Ελλάδα τηρεί της δημοσιονομικές της δεσμεύσεις, καθώς ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και αυτή θα είναι η τέταρτη χρονιά που η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της. Όπως είπε, η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup εστίασε στη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας. “Γενικά υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, όπως στο θέμα του ελέγχου των δαπανών υγείας, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις”, τόνισε.

Υπάρχουν όμως, συμπλήρωσε, θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Το κυρίως θέμα είναι το “δυνητικό” νέο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας.Καλούμε το επερχόμενο EwG να εξετάσει το εάν αυτό το σημαντικό νέο πλαίσιο έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Αν όλες οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί το επερχόμενο Eurogroup θα εξετάσει την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων για το χρέος (δλδ. εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ)“.

Από την μεριά του ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει σημαντική πρόοδο και αναφέρθηκε σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων που είναι “καλοδεχούμενες”. Τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί και σε ότι αφορά τα εκκρεμή δήλωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε “πολύ δημιουργικό πλαίσιο”. Σε ότι αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας δήλωσε ότι “αυτό που θέλουμε να δούμε είναι η προστασία των αδύναμων χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”.

Η προστασία θα πρέπει να είναι για τους πλέον ευάλωτους, κανένα άλλο”, ξεκαθάρισε. “Έχουμε δει ότι η λίστα με τα ανοικτά θέματα μειώνεται και είναι εφικτό και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες και τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Eurogroup μπορούν να λυθούν“, είπε ο Επίτροπος. “Οι συζητήσεις έδειξαν ότι διατηρούμε το θετικό μομέντουμ και νομίζω ότι θα βρούμε τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες”.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ θύμισε ότι δόθηκαν 200 δισ. ευρώ και σήμερα περίπου το 55% του ελληνικού χρέους κατέχεται από το Ταμείο. Έτσι αντιμετωπίζουμε τα θέματα με την προοπτική του δανειστή αλλά και του μακροπρόθεσμου εταίρου. Η επιτυχία της Ελλάδας εξασφαλίζει και την δυνατότητα να αποπληρωθούμε. “Η χώρα έκανε μεγάλη πρόοδο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και αυτό φαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που μπορούν να λυθούν τις επόμενες εβδομάδες“, είπε.

Τα κέρδη από τα ANFAs και τα SNPs αντιστοιχούν σε 644 εκατ. ευρώ, ενώ το πάγωμα της αύξησης των επιτοκίων σε ορισμένα δάνεια 340 εκατ. ευρώ και το ποσό συνολικά φτάνει το 1 δισ. ευρώ, τόνισε θυμίζοντας ότι “αυτά δεν είναι νέο δάνειο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ