Χρηματιστήριο Αθηνών: Το σερί σταμάτησε στο 6!

Στις έξι εβδομάδες σταμάτησε το ανοδικό σερί του Γενικού Δείκτη στο οποίο καταγράφηκαν αξιόλογα κέρδη σχεδόν σε όλο το φάσμα της Αγοράς. Οι τράπεζες  πρωταγωνίστησαν στις αποδόσεις της δίμηνης ανόδου έχοντας ωστόσο υποστεί το 2018 ισχυρές απώλειες ξεκινώντας το ράλι από τα ιστορικά χαμηλά τους. Το γεγονός αυτό βοήθησε πολύ στην αύξηση των συναλλαγών και την διάχυση της ανόδου σε μεγαλύτερο μέρος τίτλων. Η αύξηση της ρευστότητας πάντως δεν φαίνεται να είναι κάτι συγκυριακό: Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την άνετη υπερκάλυψη τόσο του δεκαετούς ομολόγου όσο και του επταετούς εταιρικού ομολόγου της Αεροπορίας Αιγαίου. Από τα επίσημα στατιστικά του Φεβρουαρίου προκύπτει ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι ξένοι επενδυτές ήταν καθαροί αγοραστές (+17 εκατ. ευρώ) ενώ η
Eurobank ανακοίνωσε ότι πλέον δεν έχει pπλέον έκθεση στον ELA. Δεδομένης της ύπαρξης ακόμα κεφαλαιακών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων τα μηνύματα είναι αισιόδοξα καθώς η κινητικότητα σε διαφορετικές κλάσεις και ήδη αξιογράφων ελληνικού ρίσκου δείχνει ευρύτερο και σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Την σκυτάλη των αναβαθμίσεων παίρνουν τώρα οι αποκρατικοποιήσεις καθώς τα χρονικά περιθώρια φαίνεται να στενεύουν για τα εγχειρήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη δεδομένου του ότι αποτελούν κομβικές δράσεις για την εκταμίευση των κερδών των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών. Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΠΑ και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ώριμων έργων ενώ ακολουθούν μαρίνες και περιφερειακά λιμάνια. Η εκμετάλλευση του Ελληνικού και η επίλυση των διαφορών στον ΟΛΠ συμπληρώνουν μια υποσχόμενη εικόνα που θα έχει αντανακλάσεις και σε άλλους κλάδους (κατασκευές, εμπόριο, κλπ) που σταδιακά μπαίνουν στο στοίχημα της ανάπτυξης. Τέλος, εκτός από την μείωση της φορολογίας στα μερίσματα ένα ακόμα υποστηρικτικό δεδομένο είναι η προοδευτική βελτίωση των τιμών των ακινήτων, στοιχείο που καταγράφηκε το 2018 και βοηθά πολύ την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις που έχουν σε στεγαστικά αλλά και την βελτίωση της αξίας των υποθηκών που περιέρχονται στην κατοχή τους.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δυσκολεύτηκε στην επέκταση της ανόδου χωρίς προηγούμενη διόρθωση πάνω από τις 720 μονάδες καθώς η κλίση της ανόδου είχε αρχίσει να παίρνει κάθετη μορφή. Οι ταλαντωτές είχαν ειδοποιήσει εγκαίρως για την πληθωριστική εικόνα έχοντας κατακτήσει ακραία υπερτιμημένες ζώνες. Η υποχώρηση (689) ως τα επίπεδα του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (685) ήρθε μάλλον αναμενόμενα αποφορτίζοντας ταλαντωτές και επιμέρους διαγράμματα ανανεώνοντας το ανοδικό περιθώριο. Η συνεδρίαση της Παρασκευής είχε στοιχεία εκτόνωσης και πιθανότατα η ερχόμενη εβδομάδα να κινηθεί σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς χωνεύοντας τα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης της Αγοράς. Η κίνηση που αναμένουμε θα τεστάρει το πλαγιοανοδικό κανάλι το οποίο εφάπτεται του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου και υποστηρίζει την τάση σε διορθωτικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Η ερχόμενη εβδομάδα αν και κατά μία ημέρα μικρότερη σε συνεδριάσεις κάθε άλλο παρά αδιάφορη αναμένεται. Την Καθαρά Δευτέρα το Eurogroup θα αποφασίσει αν η Ελλάδα έχει καλύψει την υποχρέωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση 1 δις ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών με πιθανότερο ενδεχόμενο την μετάθεση της απόφασης για το Eurogroup της 11ης Απριλίου.

Την Τετάρτη αναμένεται η έναρξη της διαπραγμάτευσης των 200.000 νέων κοινών ομολογιών της Αεροπορίας Αιγαίου. Εκτός από την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Mermeren Kobinat (15/3) εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένοντα τα αποτελέσματα εξαμήνου της Jumbo τα οποία θα συνοδεύονται και από την πρόταση προμερίσματος. Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Emerging Europe από τον οποίο διαγράφεται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Την ίδια ημέρα λήγουν οι σειρές παραγώγων επί μετοχών και δεικτών για τον μήνα Μάρτιο. Τέλος, η ερχόμενη Παρασκευή αποτελεί την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ