Με πρόστιμα έως 1 δισ. ευρώ από ΕΕ κινδυνεύουν VW, Daimler, BMW

Οι ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές σχεδιάζουν να επιβάλουν πρόστιμα ύψους έως και 1 δισ. ευρώ στις Volkswagen, Daimler και BMW, καθώς κατηγορούν τις τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίας ότι συνωμότησαν για να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των συστημάτων φιλτραρίσματος καυσαερίων.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκδοση του Der Spiegel, οι ευρωπαϊκές αρχές υποστηρίζουν ότι οι τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες συμφώνησαν να μειώσουν το μέγεθος των λεγόμενων δεξαμενών AdBlue που συμβάλουν στη μείωση των επιβλαβών εκπομπών οξειδίων του αζώτου των κινητήρων diesel, καθώς και να μην συμπεριλάβουν φίλτρα στα βενζινοκίνητα οχήματά τους για τη μείωση των εκπομπών σωματιδίων.

Όπως αναφέρει το Der Spiegel, η Daimler και η Volkswagen έχουν προχωρήσει σε συνεργασία με τις αρχές της ΕΕ και ως εκ τούτου θα μπορούσαν ίσως να περιμένουν χαμηλότερα πρόστιμα, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την BMW που είχε αρνηθεί τους ισχυρισμούς, ειδικά για σύμπραξη των τριών εταιρειών όσον αφορά τις δεξαμενές AdBlue.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα σε ερώτηση του Reuters, όπως και η BMW, ενώ η Daimler και η Volkswagen περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι συνεργάζονται με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία οι εταιρείες που κρίνεται ότι παραβιάζουν τους νόμους περί καρτέλ αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 10 των παγκόσμιων εσόδων τους.

Ωστόσο, το Der Spiegel αναφέρει ότι το αν θα καταφέρει η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ να επιτύχει την επιβολή του προστίμου παραμένει ανοικτό, καθώς η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επικρίνει έντονα τις τελευταίες εβδομάδες την πολιτική της Κομισιόν για τον ανταγωνισμό, ζητώντας μια πιο φιλική αντιμετώπιση της βιομηχανίας με αφορμή την απαγόρευση που επέβαλε η Βεστάγκερ στην πολυαναμενόμενη συγχώνευση Alstom και Siemens στον τομέα των σιδηροδρόμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ