H Ευρώπη με “μπροστάρη” τη Γαλλία “χτυπάει” τις τεχνολογικές εταιρείες!

Με μια κίνηση την οποία δεν μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει αιφνιδιαστική, καθώς είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό, η Γαλλία αποφάσισε και επίσημα να φορολογήσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς, προσθέτοντας άλλο ένα “βραχνά” στα λογιστήρια της Silicon Valley τα οποία θα κληθούν συγκεντρωτικά να πληρώσουν σε φόρους δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Γαλλία ανήγγειλε χθες την επιβολή φόρου 3% σε επιχειρήσεις όπως η Google, η Amazon το Facebook και άλλες αυτού του βεληνεκούς, για δραστηριότητες όπως οι διαφημίσεις και τα marketplace που διατηρούν. Το νομοσχέδιο αυτό από την Γαλλία αναμένεται να είναι το πρώτο αυτού του είδους καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες φορολογικές ανακοινώσεις και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. 

Η Γαλλική αυτή απόφαση θα πιέσει εκ νέου την αμερικανική κυβέρνηση να κάτσει και πάλι στο τραπέζι και να συνομιλήσει με άλλες χώρες κάτω από την “ομπρέλα” του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Σταθερότητα, σχετικά με την αποφυγή της φορολογίας από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, μια φορολογία που απευθύνεται πιο πολύ σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται και κερδίζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, χωρίς να αποδίδουν φορολογία.

Οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν τις μονομερείς ενέργειες από την Ευρώπη οι οποίες θα έχουν άσχημα αντίκτυπο στο εσωτερικό τη χώρας και αντιπροτείνουν για συμβιβασμό, αντί για φορολογία, ένα αντίστοιχο ποσό να δοθεί από τις εταιρείες σαν έξοδα marketing προς τις χώρες αυτές. 

Οι Γαλλικές αρχές υπολογίζουν πως από την εφαρμογή του νέου αυτού φορολογικού νομοσχεδίου, το δημόσιο της χώρας θα έχει έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ μέχρι το 2022 τα έσοδα αυτά θα φτάσουν τα 650 εκατ. ευρώ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ