“Βουτιά” των κινεζικών εξαγωγών κατά 20,7% τον Φεβρουάριο

“Ελεύθερη πτώση” σημείωσαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, ενώ πτώση κατέγραψαν και οι εισαγωγές, καταδεικνύοντας την περαιτέρω επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο παρά τα μέτρα τόνωσης που έχει λάβει το Πεκίνο.

Τα ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία από την Κίνα, μία μόλις ημέρα με την μείωση των προβλέψεων ανάπτυξης για την Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενέτειναν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, με τις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές να επεκτείνουν τις απώλειές τους και τις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ να προοιωνίζονται μια δύσκολη συνεδρίαση.

Οι επενδυτές ανά τον κόσμο αλλά και οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της Κίνας παρακολουθούν στενά τις αντιδράσεις του Πεκίνου, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξασθενεί περαιτέρω μετά το χαμηλό των 28 ετών που καταγράφηκε πέρυσι, την ώρα που συνεχίζεται η πολύμηνη εμπορική διαμάχη της χώρας με τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής τελωνειακής διοίκησης, οι εξαγωγές τον Φεβρουάριο υποχώρησαν κατά 20,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2016. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση τους Reuters ανέμεναν πολύ μικρότερη υποχώρηση, μόλις κατά 4,8%, μετά την απροσδόκητη άνοδο κατά 9,1% του Ιανουαρίου.

Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτους, μετά την υποχώρηση κατά 1,5% τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις της αγοράς που ανέμενε πτώση 1,4%.

Έτσι, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε μόλις στα 4,12 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, πολύ κάτω από τις προβλέψεις για πλεόνασμα ύψους 26,38 δισ. δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ