Με επιτόκιο προ κρίσης δανείστηκε η Ελλάδα

Πριν ακόμη συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019 το ελληνικό δημόσιο έχει καλύψει ήδη σχεδόν τα τρία τέταρτα του δανειακού προγράμματος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, μετά και τη χθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, η Ελλάδα έχει αντλήσει από την αρχή του έτους 5 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος των κεφαλαίων, που θα αναζητούσε μέσω των αγορών ο ΟΔΔΗΧ φέτος, είχε προσδιοριστεί στο τέλος του 2018 σε τρία εναλλακτικά σενάρια από 3 έως 7 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές, μετά τον Αύγουστο του 2018 οπότε ολοκληρώθηκε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, μέσω της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου στο τέλος Ιανουαρίου, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε από τις αγορές ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,6%, ενώ και τότε, όπως και εχθές στην έκδοση του 10ετούς, το ύψος των προσφορών υπερκάλυψε σημαντικά τον στόχο που είχε τεθεί από το ελληνικό δημόσιο.

Στην έκδοση του Ιανουαρίου οι προσφορές είχαν υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ, ενώ στη χθεσινή έκδοση του δεκαετούς ομολόγου ανήλθαν στα 11,8 δισ. ευρώ. Τελικά με το 10ετές ομόλογο αντλήθηκε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,9%.

Συνολικά τα 5 δισ. ευρώ από τις δύο εκδόσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αντιστοιχούν στο 71,4% του ανώτερου στόχου των 7 δισ. ευρώ στο εύρος των δανειακών αναγκών που έχει ορίσει ο ΟΔΔΗΧ.

Για το υπουργείο Οικονομικών, “το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα”, όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του πιστοποιώντας ότι η χώρα έχει πρόσβαση στις αγορές.

Μάλιστα, πηγές αγοράς τονίζουν ότι η αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές επιβεβαιώνει την ορθότητα της πολιτικής που ακολουθήθηκε μετά τα τέλος των μνημονίων και τη μη αποδοχή των προτάσεων για την υιοθέτηση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης η οποία θα συνοδευόταν από νέες δεσμεύσεις για τη χώρα.

Σημειώνεται ότι η έκδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν η πρώτη για το ελληνικό δημόσιο μετά την 11η Μαρτίου του 2010, τότε που η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 6,25%, και σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποχής όπου η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται με επιτόκια στα επίπεδα προ κρίσης.

Τη χθεσινή έκδοση σχολιάζει εμφατικά και η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία σημειώνει ότι μετά από εννέα χρόνια, η Ελλάδα βγήκε για πρώτη φορά με ένα 10ετές ομόλογο στην αγορά, μέσω του οποίου αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,9%. Με προσφορές ύψους 11,8 δισ. ευρώ, το ομόλογο υπερκαλύφθηκε περισσότερο από πέντε φορές.

Όπως τονίζει, μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα, από την ένταξη της στο ευρώ, η Ελλάδα μπόρεσε να εκδώσει μόνο έξι 10ετή ομόλογα με επιτόκιο κάτω του 4%. Τελευταία φορά ήταν τον Ιανουάριο του 2006, με επιτόκιο 3,91%. Ότι το νέο 10ετές ομόλογο είχε ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο, είναι μια ιδιαίτερη επιτυχία, γράφει η Handelsblatt και προσθέτει ότι ανάλογα με την κατάσταση της αγοράς, η κυβέρνηση επιθυμεί να απορροφήσει έως και 7 δισ. ευρώ το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ