Στο 3,9% το επιτόκιο για το 10ετές, 2,5 δισ. ευρώ άντλησε το δημόσιο

Στο 3,90% διαμορφώθηκε το τελικό επιτόκιο στο νέο 10ετές ομόλογο που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιου, αντλώντας το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, από 2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος. Οι προσφορές στο βιβλίο προσφορών, όπως αναφέρει ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έφτασαν στο ύψος των 11,8 δισ. ευρώ.

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν και ο λόγος που το επιτόκιο διαμορφώθηκε κάτω από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών το πρωί. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο είναι τοποθετηθεί αρχικά στο 4,125%, ωστόσο με τη ζήτηση να ξεπερνά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό των 10 δισ. ευρώ, δόθηκε νέο εύρος επιτοκίου, στο 3,9%-4%, με το τελικό επιτόκιο να κλειδώνει τελικά στο 3,9%.

Οι προσφορές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προήλθαν από 419 διεθνείς επενδυτές, έναντι 290 επενδυτών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μειώθηκαν τα hedge funds και είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή των πραγματικών επενδυτών, ενώ είναι ισορροπημένη η διάθεση προς Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 12 Μαρτίου, ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029.

Για πολύ επιτυχημένη έκδοση, πάνω από κάθε προσδοκία, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης, επισημαίνοντας ότι σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

“Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη έκδοση και την άντληση 2,5 δισ. ευρώ, σήμερα, το ελληνικό δημόσιο, μαζί με τα 2,5 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν μέσω του 5ετούς τον Ιανουάριο, έχει καλύψει περίπου 2/3 του εφετινού στόχου που έχει θέσει ο ΟΔΔΗΧ για άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές, πριν ακόμη ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ