Γραμμή ανταλλαγής ευρώ ενεργοποίησε η Τράπεζα της Αγγλίας εν όψει Brexit

Στην ενεργοποίηση μιας γραμμής ανταλλαγής ευρώ (swap line) με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να μπορεί να παρέχει ευρώ στις βρετανικές τράπεζες που θα αντιμετωπίσουν τυχόν ταμειακά προβλήματα μετά το Brexit, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας, πρόκειται για μια προληπτική κίνηση, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι βρετανικές τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν σε ευρώ, παρότι -όπως τόνισε- οι περισσότεροι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που εγκυμονεί το ενδεχόμενο ενός “άτακτου” Brexit έχουν μετριαστεί και ότι οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτουν αρκετή ρευστότητα ώστε να μην χρειαστεί να προσφύγουν στις αγορές για μήνες.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε για αναταράξεις στην περίπτωση ενός “άτακτου” Brexit, τονίζοντας ότι κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ δεν είναι ακόμη πλήρως έτοιμες για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο.

Όπως σημείωσε, δεν ήταν τόσο δραστήριες όσο η Βρετανία για να διασφαλίσουν ότι οι δανειολήπτες τους θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως λόγω αύξησης των επιτοκίων των δανείων.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να συνεργαστούν με τις νέες μονάδες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δημιουργήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φεύγοντας από το Λονδίνο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι μόλις το 10%-20% των μεγάλων πελατών στην ΕΕ έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές ενέργειες που απαιτούνται.

Αυτό, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στη Βρετανία, αν δεν ληφθεί δράση άμεσα από τις αρχές της ΕΕ για την αποφυγή των κινδύνων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας σημείωσε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση ένα “άτακτο” Brexit θα επιφέρει σημαντικές αναταραχές και στη Βρετανία, αφού όπως προειδοποίησε σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να περιοριστεί η “όρεξη” των ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών για τα βρετανικά κρατικά ομόλογα, λόγω των αυστηρότερων κεφαλαιακών κανόνων από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχουν το 15% του τραπεζικού χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου και το 10% των κρατικών ομολόγων της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ