Με υπερκάλυψη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά από 9 χρόνια

Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, κίνηση που χαρακτηρίζεται ορόσημο για την ανάκαμψη της χώρας, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή της στις αγορές με τίτλο δεκαετούς διάρκειας για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί η BNP Paribas, η Citi, η Credit Suisse, η Goldman Sachs, η HSBC και η JP Morgan.

Ο αρχικός στόχος για το κουπόνι έχει τοποθετηθεί στο 4,125%, ημερομηνία διακανονισμού είναι η 12η Μαρτίου, ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029.

Οι επενδυτές, μάλιστα, αναμένουν σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης, κάνοντας λόγο για προσφορές ακόμα και άνω των 10 δισ. ευρώ, στον απόηχο και της πρόσφατης αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας από τη Moody’s κατά δύο βαθμίδες από “B3” σε “B1”.

Η διπλή αναβάθμιση της Moody’s, εξάλλου, θεωρείται ότι αποτέλεσε το έναυσμα για την έκδοση, καθώς η θετική αξιολόγηση του οίκου για την πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού για την ελληνική οικονομία, αποτυπώνεται και στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς, η οποία στη χθεσινή συνεδρίαση υποχώρησε στο 3,622%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που το ελληνικό δημόσιο προέβη σε έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, λίγο πριν ξεκινήσει η περιπέτεια των μνημονίων, οπότε άντλησε κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ, με κουπόνι 6,25%.

Η σημερινή έκδοση, παρότι είναι η πρώτη 10ετούς ομολόγου, αποτελεί τη δεύτερη κίνηση εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, καθώς είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο η έκδοση 5ετούς ομολόγου, μέσω της οποίας αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ, με κουπόνι 4,75%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ