Μείωση του ΦΠΑ στη μεταποίηση κατά 3% σχεδιάζει η Κίνα

Η Κίνα σκοπεύει να μειώσει το ύψος του ΦΠΑ που επιβάλλεται στον τομέα της μεταποίησης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 13%, σε μια ακόμη προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχύσει τη βιομηχανική δραστηριότητα που υφίσταται ισχυρές πιέσεις λόγω της εμπορικής διένεξης με τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, η απόφαση αυτή ενδεχομένως να ανακοινώθηκε και εντός της εβδομάδας. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, πρόκειται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο της χώρας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που ξεκινά την Τρίτη, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα περιγράφει τους στόχους της κυβέρνησης για την οικονομία αλλά και την πολιτική που θα ακολουθήσει φέτος το Πεκίνο.

Η μείωση του ΦΠΑ για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας δεν αποτελεί, πάντως, έκπληξη, καθώς η κινεζική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες ότι θα ακολουθήσει μια πιο ενεργή δημοσιονομική πολιτική φέτος, ως απάντηση στην επιβράδυνση που καταγράφει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Εξάλλου, και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι μεταξύ των μέτρων που προωθεί το Πεκίνο για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, θα είναι η μείωση του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, ο οποίος κυμαίνεται από το 6% για τον τομέα των υπηρεσιών έως το 16% για τη μεταποιητική δραστηριότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας, Λιού Καν, είχε δηλώσει εξάλλου τον Ιανουάριο ότι η μείωση της φορολογίας για τις μικρές και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε περιορισμό του κόστους τους κατά 200 δισ. γουάν (30 δισ. δολάρια) ετησίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ